U trendu

Selo Gostuša zaštićeno kulturno dobro

Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša danas je prezentovao projekat zaštita sela Gostuša na Staroj planini koji su nagradile Evropska unija i organizacija Evropa Nostra.

Zavod je 2012. godine počeo realizaciju projekta zaštite sela kao nepokretnog kulturnog dobra i očivanja autentične gradje kuća u selu koga mnogi zbog arhitekture zovu kamenim selom.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša Elena Vasić Petrović kaže da je ovo veoma značajna nagrada i prva nagrada za Srbiju.

„Veoma smo ponosni što možemo da je predstavimo u Pirotu. Dalji koraci su tehnička zaštita samog sela, odnosno pokušaj da se konzerviraju odredjeni objekti i da se lokalnom stanovništvu pokaže da ova nagrada znači boljitak za njih i za grad Pirot. Cilj nam je da pokušamo da zaštitimo nepokretno kulturno dobro“, rekla je Elena Vasić Petrović.

Generalni sekretar organizacije Evropa Nostra, koja se bavi zaštitom kulturne baštine, Sneška Kvadlig Mihailović kaže da je bila u Gostuši i da je doživljaj impresivan.

„Doživljaj je impresivan biti u kamenom selu koje je jedan dragulj. Nadam se da će ova naša nagrada pomoći gradu, Zavodu i meštanima sela da se na najbolji način zaštiti ova kulturna baština. Bila sam malo zabrinuta da će doći do ubrzanog procesa modernizacije kamenog sela na pogrešan način. Treba pronaći način da se selo revitalizuje i postane jedno ogledno istorijsko selo kao celina“, rekla je ona.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Gostuše Dragan Vidanović kazao je da u selu živi oko 80 stanovnika i da se raduju zbog nagrade.

„To je dobro, ali je trebalo da se to uradi mnogo ranije dok je bilo više ljudi. U poslednje vreme je sa mnogih kuća koje su sklone padu skinut kameni krov i stavljen crep. Meštani očekuju pomoć da bi se kuće obnovile i sačuvale“, rekao je Vidanović.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić obećao je pomoć meštanima.

„Pre nekoliko godina smo uz pomoć Svetske banke izgradili novi most u selu obnovili nekoliko kuća za seoski turizam i asfaltirali deonicu puta do sela u dužini od 25 kilometara. Ostao je jedan deo od 2,5 kilometra koji ćemo asfaltirati iduće godine i pomoći meštanima oko kategorizacije kuća za turizam. Razmišljamno da formiramo Fond iz koga ćemo pomagati meštanima da obnove kuće po strogim uslovima Zavoda“, kazao je Vasić.

Zavodu za zaštitu spomenika kulture iz Niša nagradu za projekat dodelile su Evropska unija i organizacija Evropa Nostra u maju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar