U trendu

Šešelj traži poziv Tribunala na srpskom

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je danas da neće komentarisati vest o mogućnosti da izricanje presude u Haškom tribunalu prati preko video linka, sve dok mu obaveštenje o tome ne dostave u pisanoj formi i na srpskom.

„Neću ništa da komentarišem dok mi ne dostave napismeno i na srpskom. Punih 13 godina sam se tako držao, to za mene ne postoji dok mi se ne pošalje na srpskom“, kazao je Šešelj agenciji Beta.

Haški tribunal izreći će 31. marta presudu Vojislavu Šešelju u njegovom odsustvu, odlučilo je raspravno veće predsedavajućeg Žana Kloda Antonetija (Jean-Claude Antonetti).

Veće je usvojilo argument Vlade Srbije da nije moguće prekidati, ni u Hagu nastaviti Šešeljevo lečenje od tumora na jetri od kojeg, kako je ranije utvrdjeno, boluje.

Taj argument, po današnjoj odluci, zvanični Beograd izložio je u jučerašnjem poverljivom dopisu Tribunalu o teškoćama koje bi pričinilo vraćanje Šešelja sa privremene slobode u Srbiji, na kojoj je od novembra 2014. godine.

Raspravno veće Tribunala ostavilo je Šešelju mogućnost da izricanje presude prati preko video veze iz Beograda. O tome želi li ili ne da prati izricanje presude, Šešelj bi, po današnjoj odluci, trebalo da izvesti Tribunal do 22. marta.

Odluka da prvostepena presuda Šešelju bude izrečena u odsustvu optuženog je bez presedana u dosadašnjoj istoriji tribunala.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.