U trendu

Sigurno otvaranje 5 i 25, u utorak će se znati za poglavlje 26

Posle današnjeg sastanka Radne grupe za proširenje i pristupne pregovore ( COELA), gotovo je sigurno da će Srbija se 13. decembra pored poglavlja 5, koje se odnosi na javne nabavke, otvoriti i poglavlje 25 o nauci i istraživanju.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu kažu da su do danas sve zemlje dale saglasnost, odnosno da nije bilo primedbi na otvranja poglavlja 25, ali da i dalje ostaje otvoreno da se vidi da li će do Međuvladine konferencije, zakazane za utorak, Srbija dobiti i ”zelena svetla” od svih 28 država članica za otvaranje poglavlja 26 o kulturi i obrazovanju.

Izvori Tanjuga u Briselu kažu da će se Radna grupa za proširnje još jednom, vanredno, sastati u ponedeljak, u pokušaju da se dođe do konsenzusa oko zajedničke EU pozicije za poglavlje 26, za koje i dalje nema saglasnosti iz Zagreba.

U Briselu se ocenjuje da bi otvaranjem sva tri poglavlja Srbija napravila veliki korak na svom putu evrointegracija.

Dodaje se da bi u slučaju otvaranja poglavlja 25 i 26 u utorak na istom sastanku ona bila i zatvorena, jer se radi o ”lakim poglavljima”, u okviru kojih ne postoje posebni EU standardi kao ni merila za zatvaranje poglavlja.

Kada je reč o poglavlju 5 ovo poglavlja je posebno važno jer se u okviru njega u srpsko zakonodavstvo i praksu uvode EU standardi u oblasti javnih nabavki neophodni između ostalog i za uspešnu brobu protv korupcije.

Međuvladina konferencija na kojoj će se otvoriti nova poglavlja u pregovorima Srbije i EU zakazana je za 13. decembar u Briselu. Istog dana održće se i treći sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar