U trendu

Sindikat pravosudja se protivi otpuĆĄtanju

Predsednica Sindikata pravosudja Srbije Sladjanka MiloĆĄević izjavila je danas da se taj sindikat protivi smanjenju broja zaposlenih u pravosudju i da će eventualno otpuĆĄtanje zaposlenih na odredjeno vreme dovesti do blokade sudova i tuĆŸilaĆĄtava, jer neće imati ko da radi.

„Prema Vladi, konkretan zahtev je zadrĆŸati sve zaposlene na odredjeno vreme u pravosudju, zato ĆĄto ti ljudi ne rade mesec-dva, nego po tri, četiri, ĆĄest i osam godina. To je jedini zahtev u ovom momentu. Mi ne pričamo sad o novcu, o materijalnom poloĆŸaju koji je katastrofalan“, kazala je ona na konferenciji za novinare u Beogradu.

Sladjanka MiloĆĄević je kazala da je postalo nemoguće raditi i da „ovo nije prvi put da se smanjuje broj zaposlenih u pravosudju“, dok broj zaposlenih u javnim preduzećima ostaje netaknut.

„Gradjani već sada imaju problem. OdlaĆŸu se sudjenja. Jednostavno ne moĆŸe da se postigne. Nema uslova, nema kabineta, nema opreme, nema sredstava, nema ljudi“, navela je ona.

Prema njenim rečima, „ĆĄtrajk je veoma izvestan“, jer su predstavnici ove vlasti „doĆĄli na krilima istine o propaloj reformi pravosudja“.

„Mi koji smo ostali posle te reforme i isto tako bili opterećeni radom, bili smo uvereni da će se neĆĄto promeniti, a pre svega da će biti kaĆŸnjeni oni koji su naneli toliku ĆĄtetu… oni koji su naneli ĆĄtetu su ponovo na javnim funkcijama. Dakle, ĆĄtrajk je izvestan, jer smatramo da je svaka vlada uporna u tome da uniĆĄtava pravosudje. To je urota i protiv gradjana. Gradjanima odgovara jak pravosudni sistem“, navela je Sladjanka MiloĆĄević.

Ona je rekla da je opravdanje ministra pravde za smanjenje broja zaposlenih analiza Svetske banke po kojoj u tom sektoru ima 18.000 zaposlenih, dok zapravo „broj zaposlenih ne prelazi 15.000“.

„Na primer, 2008. godine, pre prvog smanjenja, broj sluĆŸbenika je bio 16.500, a ukupan broj predmeta u radu bio je 2.396.000, a 2013. godine broj sluĆŸbenika je bio, i sada je, oko 11.500, ali se broj predmeta uvećao za duplo“, kazala je Sladjanka MiloĆĄević.

Prema njenim rečima, za Vladu Srbije je pravosudje beznačajno, ơto pokazuju i blokirani računi sudova u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.