U trendu

Sinod SPC protiv ukidanja veronauke u školama

Sinod Srpske pravoslavne crkve protestovao je danas zbog inicijative da se u pojedinim razredima osnovnih i srednjih škola ukine veronauka i uputio oštre kritike na račun ministra obrazovanja Srdjana Verbića zbog tog predloga.

U saopštenju Sinoda navodi se da je SPC sa zaprepašćenjem primio predlog ministra Verbića da se verska nastava ukine u osam razreda osnovne i srednje škole.

„Očigledno je da gospodin Verbić ne uzima u obzir osnovno značenje reči ministar – onaj koji služi narodu – jer ne mari za činjenicu da se 95 odsto gradjana Srbije u slobodnoj demokratskoj proceduri izjasnilo kao vernici. Verska nastava je, kao važan deo opšteg obrazovno-vaspitnog procesa, vraćena upravo onima od kojih je nasilno bila oduzeta, a to su gradjani Srbije“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je povratak verske nastave pre 15 godina, za vreme vlade Zorana Djindjića, „označio i vraćanje ljudskih prava i gradjanskih sloboda, prihvatanje obaveze države da poštuje medjunarodne norme i konvencije koje je ratifikovala, raskid sa ideološkim nasledjem komunizma u prosveti, pa, sledstveno, i u kulturi i umetnosti“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.