U trendu

Škola u Beogradu zabranila deci mobilne telefone

Znak za zabranu korišćenja mobilnih telefona osvanuo je u svim učionicama Osnovne škole „Josif Pančić“ na Banovom brdu, javili su beogradski mediji.

Deci je zabranjeno slikanje ili snimanje sebe, druge dece, nastavnika, nastavnog procesa, u školi i dvorištu.

Nadležni u školi ističu da je ova mera pre svega preventivna.

Deci, međutim, nije zabranjeno da mobilni donesu u školu, piše „Politika“. Na časovima telefon mora da bude isključen. Da njime razgovaraju ili se dopisuju sms-om, đacima je dozvoljeno isključivo u toku malog ili velikog odmora.

Čak i u vreme predaha između časova osnovcima je zabranjeno slikanje i snimanje u dvorištu  i školskim prostorijama, uskraćen im je i pristup društvenim mrežama.

Nadležni u školi navode da je uvođenje ovih pravila posledica neumesnih plodova digitalnih tehnologija – đačkih snimaka iz školskog života koji su bez saglasnost dece i nastavnika zabeleženi u foto i video-zapisima, objavljivani na „Instagramu“, „Twitteru“ i „Facebooku“.

Kao primer naveli su to da đak može u sekundi da slika kontrolni, pošaje zadatke nekome „Viberom“, Facebook mesindžerom… i tako za koji minut da dobiju i tačne odgovore, dok se snimanjem i fotografisanjem ometa nastava.

„Ako se, na primer, profesorka penje uz stepenice, đak je fotografiše otpozadi, zumira telefonom maletene pod suknju, i to objavi na nekoj društvenoj mreži – izazove reakcije. Onlajn to vide, komentarišu, šeruju znani i neznani, pa i čudaci na virtuelnim stazama, i tako dete nehotice povredi čoveka“, kaže direktor OŠ „Josif Pančić“ Milan Bajić.

Roditelji učenika dobili su pisano obaveštenje o novim merama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar