U trendu

Skupština Beograda odbila predlog DS da raspravlja o rušenju u Savamali

Skupština grada Beograda nije prihvatila da se u dnevni red njene današne sednice po hitnom postupku uvrsti predlog Demokratske stranke o utvrdjivanju odgovornosti najviših organa vlasti Beograda za aprilsko rušenje objekata u cetvrti Savamala.

Odbornička grupa DS predložila je danas da se u dnevni red uvrsti tačka „Uloga i odgovornost najviših organa grada Beograda u krivičnim delima počinjenim prilikom rušenja dela Savamale u noći izmedju 24. i 25. aprila“.

Šef odborničke grupe Demokratske stranke Balša Božović izjavio je danas na sednici da Skupština grada da treba da raspravlja o rušenju objekata u Savamali i da je u svom zahtevu da se ova tačka uvrsti u dnevni red. naveo i izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića o odgovornosti gradskih vlasti u tom slučaju.

„S obzirom na to da je premijer izjavio da najviši organi Beograda stoje iza počinjenih krivičnih dela kada je reč o rušenju objekata i kidnapovanju naših sugradjana, neophodno je da Skupština Grada to ne gura pod tepih, da se ne pravi gluva, već da zajedno raspravljamo o toj temi, jer je to tema koja će obeležiti 2016. godinu“, rekao je Božović.

Po njegovim rečima, jasno je da je premijer Srbije mislio na najviše izvršne organe Beograda. Ukoliko su ti navodi netačni, onda treba reći da je premijer govorio neistinu, a ukoliko su tačni, onda gradonačelnik treba da podnese ostavku ili da bude razrešen, rekao je Božović.

Božović je ocenio da je neprihvatljivo da Skupština grada ignoriše takvo „saopštenje predsednika Vlade Srbije“.

On je dodao da je u zahtev da se na sednici Skupštine grada raspravlja o Savamali priložio i izjavu gradonačelnika Siniše Malog da gradske vlasti ne stoje iza rušenja.

Odbornik DS je naveo da su protesti gradjana sve brojniji i da je zato veoma važno da se o toj temi razgovara u gradskom parlamentu.

„Mi kao odgovorni ljudi moramo ovu temu da raspravimo tamo gde joj je i mesto u Skupšrini grada“, kazao je on.
Božović je rekao da gradonačelnik nema kredibilitet da vodi grad i konstatovao da se u poslednje vreme ne pojavljuje na manifestacijama koje su od značaja za grad, jer izbegava medije.

„Da li će podneti ostavku to je njegovo lično pravo, ali je naša obaveza da ga razrešimo te funkcije“, ocenio je Božović.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević ukazao je da se „država se promenila“ i da postoji Tužilaštvo koje radi svoj posao.

On je kazao da su „došla su takva vremena“ da niko ne može da izbegne odgovornost.

Predsednik Skupštine grada izjavio je da bi svaka rasprava u Skupštini grada o slučaju Savamala bila pritisak na Tužilaštvo i „predstavljala bi lutanje u sobi bez svetla“.

„Što se tiče Malog, on obavlja svoje poslove nesmetano. Danas ima više obaveza, zato nije ovde. On obavlja svoje obaveze i ne beži od medija“, kazao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar