U trendu

Skupština Kosova usvojila produženje mandata Euleksa

Skupština Kosova usvojila je danas Zakon o ratifikaciji sporazuma sa Evropskom unijom kojim je mandat Misije EU za vladavinu prava i policiju (Euleks) produžen u naredne dve godine.

Za produženje mandata Euleksa do 15. juna 2018. godine glasala su 84 poslanika, šest je bilo protiv dok je jedan bio uzdržan.

Višednevnu raspravu u Skupštini Kosova obeležio je kritički osvrt i primedbe poslanika Samoopredeljenja, jedine opozicione poslaničke grupe koja je prisustvovala sednici, ali i predstavnika vladajuće koalicije na dosadašnje rezultate misije Euleks.

Neslaganja Evropske unije i kosovskih vlasti oko produženja mandata Euleksa prevazidjena su nakon što je EU prihvatila zahtev Prištine da se toj misiji mandat produži za dve godine, uz insistiranje Brisela da sudije i tužioci misije mogu da preuzmu nove predmete.

Ranije su predsednik Kosova Hašim Tači i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini razmenili pisma u kojima su konstatovali obostranu saglasnost da se mandat Euleksa produži u naredne dve godine.

„Specijalni predstavnik EU i Euleks će nastaviti da pomažu institucijama, sudskim vlastima i agencijama za ostvarivanje zakona na Kosovu u daljem jačanju nezavisnog sistema višenacionalne pravde i multietničke policijske službe i njihovom unapredjenju ka ostvarivanju evropskih standarda u odgovarajućim oblastima, uključujući i preuzimanje novih slučajeva u vanrednim okolnostima“, navela je Mogerini u pismu.

Visoka predstavnica EU dodala je da „Kosovo deli evropsku perspektivu sa drugim regionima Zapadnog Balkana“ kao i da će Euleks tokom svog mandata „doprineti olakšavanju progresa Kosova ka daljoj integraciji u EU“.

Predsednik Kosova je u pismu upućenom 9. juna izrazio saglasnost da Euleks vodi sve slučajeve koje trenutno ima kao i da u vanrednim okolnostima preuzme neki novi slučaj.

Prema dosadašnjem sporazumu, mandat Euleksa na Kosovu prestao je u ponoć, 14. juna ove godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar