U trendu

Skupština o besplatnim akcijama zaposlenim u medijima

Skupština Srbije raspravljaće u utorak o autentičnom tumačenju Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo o podeli besplatnih akcija zaposlenima u neprivatizovanim medijima, koji su do 31. oktobra bili u vlasništvu države i lokalnih samouprava.

Odbor je konstatovao da postoji nedoumica u propisima u vezi sa prenosom besplatnih akcija zaposlenima neprivatizovanih medija i protumačio da kapital tih medija treba da bude prenet na zaposlene u celosti, bez ograničenja koje se odnosi na ukupnu nominalnu vrednost za svaku godinu staža u radnom odnosu, ali najviše za 35 godina provedenih kod izdavača medija.

U obrazloženju, Odbor je zaključio da je Zakonom o privatizaciji propisan prenos kapitala bez naknade zaposlenima tako da zaposleni mogu steći besplatne akcije čija je ukupna nominalna vrednost 200 evra u dinarskoj protivvrednosti za svaku punu godinu rada u radnom odnosu.

Medjutim, Odbor je zaključio i da Zakon o javnom informisanju „sugeriše“ da zaposlenima bude prenet celokupan kapital medija, bez nominalnih ograničenja koja propisuje Zakon o privatizaciji i da je u tom slučaju intencija zakonodavca bila da napravi izuzetak od primene pravila propisanog Zakonom o privatizaciji.

Pitanje besplatne podele akcija zaposlenima u neprivatizovanim medijima pred Odborom za ustavna pitanja pokrenula je poslanica Srpske napredne stranke Aleksandra Tomić.

Odbor je konstatovao da u primeni propisa postoje nedoumice koje su izazvale više od deset konkretnih spornih prenosa vlasništva u praksi, a medju njima i slučaj Regionalne Radio televizije Vranje gde je došlo i do pokretanja upravnog spora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar