U trendu

Skupština usvojila tri zakona iz oblasti zdravstva

Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju koje prema najavama iz Vlade treba da doprinesu boljem položaju trudnica, kojima je do sada kasnila naknada.

Izmenama je predvidjeno da Republički fond za zdravstveno osiguranje, u slučaju privremene sprečenosti za rad zbog bolesti i održavanja trudnoće, uplaćuje 35 odsto za naknade zarada na račun poslodavca, a ne na račun osiguranice, što je dovodilo do kašnjenja.

Izmenama je predvidjeno i da se potvrda o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu izdaje na period do kada su osiguranik i članovi njegove uže porodice u inostranstvu, a ne do 12 meseci, kako je to do sada bilo.

Usvojene su i izmene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti koje omogućavaju ponovo dopunski rad za medicinske radnike u ukupnom trajanju jedne trećine radnog vremena.

Tim izmenama je predvidjeno i da se osnivačka prava nad kliničkim centrima prenose sa grada na republiku, za šta treba obezbediti 150 miliona dinara.

Usvojene su i izmene i dopune Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji kojima se dan stupanja zakona na snagu pomera za godinu dana, odnosno na 1. januar 2017. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.