U trendu

Slučaj Bitići i istina o zločinima nad Srbima prioriteti Tužilaštva za ratne zločine

Novoimenovani tužilac za ratne zločine Milan Petrović izjavio je da će prioriteti rada tog Tužilaštva u narednom periodu biti rešavanje slučaja Bitići, ali i intenziviranje rada na predmetima u kojima su žrtve Srbi.

Petrović je za dnevnik „Danas“ od četvrtka kazao da će se boriti za sprečavanje nekažnjivosti ratnih zločina i za poštovanje prava žrtava svih nacionalnosti.

„Intenziviraćemo rad na predmetima u kojima su žrtve Srbi, kroz regionalnu saradnju pokušaćemo da dodjemo do istine. Imaćemo kao i do sada intenzivnu saradnju sa OEBS-om, Evropskom komisijom, uz podršku Republičkog tužilaštva koje je takodje nadležno za medjunarodnu saradnju“, rekao je tužilac.

Upitan da li će tužilaštvo krivično goniti čelne ljude vojske i policije za ratne zločine, Petrović je kazao da je Ministarstvo pravde donelo Nacionalnu strategiju za ratne zločine i da će ona predstavljati putokaz tužilaštvu za dalje delovanje.

„Odnos prema zločinu ostaje isti. Gonićemo sve one za koje imamo dokaze da su počinili ratni zločin, bez ikakve selekcije“, naveo je Petrović.

Prema njegovim rečima, saradnja s Haškim tribunalom biće nastavljena, jer je „u obostranom interesu“, a unapredjenje regionalne saradnje je uslov borbe protiv nekažnjivosti zločina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.