U trendu

Smanjen broj zaposlenih u državnoj i lokalnoj upravi

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je broj državnih službenika na lokalnom i centralnom nivou do sada smanjen za 19.500 ljudi, što je bolje od onoga što se očekivalo.

Ona je novinarima pre sednice Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) kazala da sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) bilo dogovoreno da se 2015. godine broj državnih službenika smanji za 14.500, a ove godine za još 6.500, ali je taj broj premašen i prošle godine je otišlo 16.500 ljudi.

„Od tih 16.500 ljudi koji su otišli, oko 10.000 je bilo iz centralne vlasti, dok je oko 6.500 iz jedinica lokalne samouprave. Taj trend smanjenja je nastavljen, i u ovom trenutku smanjenje broja državnih službenika i na lokalu i na centralnom nivou je nekih 19.500 ljudi, a to je bolje nego što smo očekivali“, naglasila je Brnabić.

Po njenim rečima, u 2017. mora da se promeni trend linearnog smanjenja broja zaposlenih, jer, kako je naglasila, odluka koja je doneta krajem 2015 da se broj zaposlenih linearno smanjuje za tri odsto u svim lokalnim samoupravama nije bila dobra i nije smela da se desi jer su njome samo „kažnjene one lokalne samouprave koje su profesionalno radile svoj posao, dok su one druge nagradjene“.

„Ove godine Ministarstvo finasija će nam reći koliko treba da se smanji procenata broj zaposlenih, a onda ćemo kroz analize videti kojim lokalnim samoupravama može da se dopusti dodatno zapošljavanje da dodju do maksimalnog broja, jer u ovom trenutku može da se desi da dodje do ugrožavanja usluga i za gradjane i privredu ako nastavimo linearno smanjivanje“, kazala je ona.

Brnabić je kazala da očekuje da će biti postignut konsensus s lokalnim samoupravama o donošenju zakona o naknadama, jer, kako je naglasila, taj zakon treba da pojača predvidivost poslovanja u Srbiji.

„Ako je predvidivost bolja, imaćemo više malih i srednjih prduzeća i više investitora, a samim tim i više izvornih prihoda za lokalne samouprave, i one će samim tim više zaradjivati za sopstvene budžete“, kazala je ona.

Istakla je da u donošenje novih zakona treba da budu uključeni svi, kako bi se došlo do rešenja koja su svima prihvatljiva.

Ministarka je rekla da je SKGO veoma važna institucija i jedan od ključnih partnera Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, i ima „fantastične analitičke sposobnosti i eksperte“ koji mogu da pomognu kod važnih inicijativa medju kojima su izmene i dopune zakona o lokalnim samoupravama.

Brnabić je kazala i da je najavljena nagradna igra s prikupljanjem fiskalnih računa veoma značajna da bi gradjani shvatili značaj tih računa i zašto je važno plaćanje poreza, ali je naglasila da ta igra nikako ne znači da će gradjani preuzeti ulogu inspektora i da se umanjuje njihov značaj.

„Postoje ozbiljne analize da je udeo sive ekonomije na tržištu takav da, ukoliko bi svi izdavali fiskalni račun i mi svi plaćali porez preko njih, svaka jedinica lokalne samouprave mogla da dobije novi dom zdravlja i nove vrtiće“, kazala je Brnabić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.