U trendu

Smanjenje plata prosvetnim radnicima greška ministarstva

Bivši ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srdjan Verbić rekao je danas da je smanjenje plata prosvetnim radnicima za jun greška Ministarstva prosvete i Ministarstva finansija.

On je, nakon primopredaje dužnosti novom ministru Mladenu Šarčeviću, kazao da će ministarstvo pokušati da preduhitri tužbu prosvetnih radnika i reši problem, jer je u pitanju tehnička greška, kao i da je predlog rešenja pripremljen, samo da mora da „dodje na Vladu“.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) najavila je u julu da će pokrenuti nove tužbe protiv Vlade Srbije zbog pogrešnog obračuna plata na osnovu čega je zaposlenima u prosveti naneta šteta od 450 miliona dinara, odnosno plata u proseku smanjena za 5.000 dinara.

Šarčević je kazao danas, preuzimajući dužnost, da će nastaviti politiku koju je započelo prethodno ministarstvo.

„Kontinuitet omogućava da ne bude priča da od mene počinje istorija, a posle (Srdjana) Verbića potop“, rekao je Šarčević i dodao da je ministarstvo prosvete koje je vodio Verbić mnogo toga pokrenulo, ali da je ostalo previše posla koji treba obaviti.

On je kazao da je pozvao Verbića da se pridruži njegovom kabinetu.

Bivši ministar Verbić rekao je da je zadovoljan Šarčevićevim planovima i onim što planira da uradi u prosveti, a da se primopredaja dužnosti neće svesti na polusatni razgovor, već da će saradjivati dok ne prodju ceo plan ministarstva prosvete.

„Ja nikada do sada nisam potpisao i predao nešto veliko i teško kao ovo danas. Divim se hrabrosti ministra Šarčevića. Ovo će biti najdetaljnija i najbolja primopredaja (dužnosti) koju smo imali“, rekao je Verbić.

On je dodao da je sa Šarčevićem razgovarao i o položaju naučnih radnika, koji su posebna kategorija, sa kojim „treba graditi odnose“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.