U trendu

Smanjuje se broj ilegalnih ulazaka u Srbiju

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da u Srbiji ima oko 3.000 migranata, a da broj ilegalnih prelazaka sa teritorije Bugarske i Makedonije opada.

Vulin je rekao da je broj ulazaka u Srbiju iz Makedonije i Bugarske smanjen jer je Srbija uvela nove mere, odnosno pripadnici vojske i policije patroliraju duž granice i sprečavaju ilegalne prelaske.

„Taj broj se smanjuje, ne zato što je migrantska kriza prošla, niti zato što je manje pritiska na naše granice, već zato što smo uveli nove mere“, kazao je on.

Upitan da prokomentariše izjavu mandatara za sastav nove Vlade Srbije Aleksandra Vučića da će ako ne bude mogao da formira vladu to prepustiti nekom drugom, Vulin je rekao da je za Pokret socijalista jedino prihvatljiva vlada koju predvodi lider SNS.

„Vučić je ozbiljan političar i kada iznosi takve dileme pred naciju znači da su pritisci na njega i na Srbiju, i na vladu veliki. Ali koliko ja znam Aleksandra Vučića, on nije čovek koji popušta pred pritiscima. Što se tiče Pokreta socijalista koji ja predvodim za nas je prihvatljiva vlada koju predvodi Aleksandar Vučić“, kazao je on.

Na pitanje šta država može da uradi da zaštiti radnike od poslodavca koji ne poštuju zakon Vulin je rekao da se država bori protiv svakog kršenja zakona bilo da je reč o inostranim ili domaćim poslodavcima.

Komentarišući navode da je kompanija Jura poklonila dva automobila Inspekciji rada Vulin je rekao da je to bilo 2013. godine, pre njegovog dolaska u Ministarstvo rada i da ne želi da govori o motivima zašto se to radilo.

On je kazao i da je Fabrika obuće Geoks u Vranju upozorena da prekovremeni rad mora biti u skladu sa zakonom.

Mediji su naveli da su lokalnoj inspekciji rada iz Geoksa stigle su četiri anonimne prijave radnika koje se odnose na loše uslove, ali i na neisplaćivanje prekovremenog rada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.