U trendu

SNP protiv istraživanja politikologa iz Hrvatske

Srpska narodna partija (SNP) zatražila je danas da se zagrebačkom politikologu ne dozvoli da istražuje fenomen „jogurt revolucije“ u Vojvodini i ocenila takve aktivnosti „podrivačkim, neprijateljskim i antisrpskim“.

„Oglas kojim izvesni politikolog sa Zagrebačkog sveučilišta, inače američki doktorant, nudi 2.000 dinara svakom neposrednom učesniku takozvane vojvodjanske „jogurt revolucije“ koji pristane da učestvuje u njegovom istraživanju ovog „društvenog fenomena koji je uzrokovao ratove“, još je jedna u nizu antisrpskih provokacija iza kojih stoji vladajuća hrvatska politička i javna elita“, naveo je predsednik vojvodjanskog odbora SNP Velimir Marjanović.

Radio-televizija Vojvodine objavila je pre dva dana da je politikolog Marko Grdešić iz Zagreba objavio oglas u kome nudi 2.000 dinara učesnicima „jogurt revolucije“ koji pristanu da mu govore o tom dogadjaju iz 1988. godine kada je oborena pokrajinska vlast.

„Umesto da istražuje fenomene iz sramne prošlosti svoje države i nacije, kao što su bili genocidna „Nezavisna Država Hrvatska“, maspok, etničko čišćenje srpskog civilnog stanovništva tokom „Bljeska“ i „Oluje“ ili, možda, okolnosti pod kojima je Baranja, 1945, jednim potezom pera otcepljena od srpske Vojvodine i pripojena Hrvatskoj – najveći hrvatski državni univerzitet bi ponovo da otvara pitanje statusa pokrajine Vojvodine u državi Srbiji“, ocenio je Marjanović.

Zato je vojvodjanski odbor SNP zatražio od nadležnih da „odlučno onemoguće ovakve podrivačke, neprijateljske i antisrpske aktivnosti, pod firmom „socioloških istraživanja“ na teritoriji Srbije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.