U trendu

Spasovdanska litija: Ove ulice će biti zatvorene

Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i litijom centralnim gradskim ulicama grad Beograd će u četvrtak, 9. juna, obeležiti gradsku slavu – Vaznesenje gospodnje, poznatiju kao Spasovdan.

Domaćin slave ove godine je pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević koji je rekao da je slava lepa prilika da se svi okupe dodajući da je poruka krsne slave da nada nikada ne umire.

“Kao što je grad u svojoj istorji imao turbulencije iz kojih se ponovo rađao iz pepela i slava je delila sudbinu i patnju grada. Poruka krsne slave jeste da nada nikada ne umire i da je nada u budućnost nesto čemu svi težimo“, rekao je Milosavljević pozivajući sve Beograđane da se pridruže obeležavanju.

On je naveo da je Spasovdan praznik koji ne poznaje etničke i verske razlike i da ga praznuju svi. Milosavljević je istakao i da će Spasovdanska litija krenuti u 11.30 iz ulice Admirala Geprata i da će se kretati uobičajnom trasom.

Prema njegovim rečima, prvo stajanje, za molitve za život i zdravlje Beograđana, biće kod Terazijske česme, drugo kod Saborne crkve, za molitvu za mir i blagostanje, dok je treće molitva za pomen svim žrtvama koji su živote dali za očuvanje i slobodu Beograda u dvorištu Vaznesenjske crkve.

U vremenu prolaska litije, od 10 do 15 sati, iz ulice Knez Mihajlove biće uklonjeni svi privremeni pokretni objekti.

Kada je u pitanju parkiranje, za vreme prolaska litije od 10 do 14 biće privremeno ukinuto taksi stajalište u Kolarčevoj na Terazijama, a biće zabranjeno parkiranje u ulici Admirala Geprata na potezu od Dobrinjske do Kneza Miloša i u Dobrinskoj od Kraljice Natalije do Admirala Geprata.

Od kada je despot Stefan Lazarević 1403. dao Beogradu status prestonice, u čast obnove i napretka, grad je kao slavu uzeo Spasovdan.

Stara zavetna slava simbolično ukazuje na uzdizanje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost.

Vaznesenje spada u pokretne praznike – uvek pada u četvrtak, 40 dana posle Uskrsa, a 10 dana pre Duhova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar