U trendu

SPC demantovala navode Večernjih novosti o papinoj poseti

Portparol Srpske pravoslavne crkve (SPC) episkop bački Irinej saopštio je večeras da su naslov i sadržaj teksta dnevnog lista „Večernje novosti“ o tome da je delegacija SPC ugovorila posetu poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje „čista i ovejana izmišljotina, laž bez ostatka i bez opravdanja“.

„Sa žaljenjem konstatujem da su beogradske ‘Večernje novosti’, doskora srpski patriotski list, ovim sramnim tekstom, direktno i namerno sročenim protiv SPC, a usput i protiv dostojanstva Rimokatoličke Crkve i njenog poglavara, pape Franje, prevazišle piskarala i iz zagrebačkog ‘Jutarnjeg lista’ i iz beogradskih tabloidnih glasila“, naveo je portparol, a saopštila SPC.

SPC je ranije danas potvrdila da je njena delegacija bila u poseti Vatikanu 16. januara, tokom koje je „srdačno, iskreno i otvoreno“ razgovarala s poglavarom Rimokatoličke crkve, papom Franjom.

Kako su naveli, zvaničnu delegaciju SPC su činili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop bački Irinej i profesor Darko Tanasković, bivši ambasador u Vatikanu.

„Razgovor je bio srdačan, iskren i otvoren, i to ne u uobičajenom diplomatskom značenju tih reči, nego u istinski hrišćanskom, duhovnom smislu. Sa obe strane se težilo istinovanju u ljubavi, po rečima svetog apostola Pavla, bez lukavština i prenemaganja“, saopštila je SPC.

Delegacija je prisustvovala i misi u bazilici Svetog Petra, gde je „zvanično predstavljena vernicima i pozdravljena kao sinodska delegacija SPC“.

SPC je tada o navodima u današnjim Večernjim novostima da je poseta bila organizovana „mimo očiju javnosti“ ocenila da „razume“ i naručioce i izvršioce „zlonamernih nebuloza ovakve interpretacije u Zagrebu“.

„Nikako ne razumemo njihove beogradske agitatore i propagatore“, naveli su iz SPC.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.