U trendu

Spomen park hrastu u porti crkve u Savincu

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije danas je najavilo da će iduće sedmice početi radovi na uređenju porte crkve Svetog Save u Savincu kod Gornjeg Milanovca, koji predviđaju uređenje spomen-parka u kojem će se nalaziti i deo trupa starog hrasta u Savincu.

„Porta će biti osvežena i sređena u skladu sa njenom namenom i ambijentom, a dvorište će dobiti nove mladice hrasta i drugog zelenila koje će dati novi izgled crkvenom kompleksu i selu Savinac“, navodi se u saopštenju.

Predviđeno je da deo trupa hrasta starog više od 600 godina, koji je noćas posečen, bude sačuvan i prenet u portu crkve, gde će biti konzerviran i sačuvan, kao jedan od simbola tog kraja.

Spomen-park u porti crkve biće uređen u skladu sa dogovorom i odobrenjima lokalne zajednice, crkve i nadležnih institucija, uz pomoć preduzeća „Azvirt“, Saobraćajnog instituta „CIP“ i „Srbijašuma“.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je podsetilo da je Zavod za zaštitu prirode pre dve godine procenio da je hrast pri kraju svog životnog veka, odnosno da je truo iznutra, i da se ne mogu primeniti mere zaštite koje bi garantovale njegovo očuvanje.

„Inicijativa da se napravi spomen-park u porti crkve Svetog Save, koji će nositi obeležje starog hrasta, omogućiće da se nastave radovi na Koridoru 11 i na simboličan način produži život starog drveta koje se nalazilo na trasi autoputa“, navelo je Ministarstvo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.