U trendu

Sporazum zaštitnika gradjana, SKGO i Vlade Srbije za bolji položaj osetljivih grupa

Zaštitnik gradjana, Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije danas su potpisali Sporazum o saradnji čiji je cilj unapredjenje položaja osoba sa invaliditetom i drugih osetljivih grupa stanovništva u Srbiji.

Povodom Medjunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, sporazum su u prostorijama SKGO-a u Beogradu potpisali zaštitnik gradjana Saša Janković, generalni sekretar SKGO Djordje Staničić i menadžer Tima Vlade Srbije za socijalno uključivanje Ivan Sekulović.

Generalni sekretar SKGO Djordje Staničić rekao je da je ideja Sporazuma da se svim gradjanima poveća pristupačnost prostorima i uslugama javnog sektora u Srbiji.

„SKGO je posebno zainteresovan da se u lokalnim samoupravama krene u razmišljanje kako i na koji način to može da se uradi. Imamo primere dobre prakse u mnogim opštinama, ali imamo i opštine gde to još uvek nije došlo u fokus“, rekao je on i dodao da je „pristupačnost“ zajedniči imenitelj Sporazuma.

Djordje Staničić je kazao da opštine imaju mnogobrojne nadležnosti kroz koje je moguće povećati pristupačnosti osobama sa invaliditetom i osobama iz drugih osetljivih grupa, kao i svima kojima je potrebno da društvo „izadje u susret“ kako bi ostvarili svoja prava.

Zaštitnik gradjana Saša Janković kazao je da su osobe sa invaliditetom deo društva Srbije, koje biva uskraćeno za njihov intelektualni i radni doprinos ukoliko su one  isključene iz društva.

„Osobe sa invaliditetom su deo našeg društva i ne samo što oni gube njihovim isključivanjem iz društva, nego mi kao društvo gubimo time što osobe sa invaliditetom nisu u mogućnosti da doprinesu intelektualno i radno na svaki način“, rekao je on i dodao da današnji Sporazum treba da osnaži lokalne samouprav i učini vidljivim primere dobre prakse u njima.

Zaštinik gradjana je ocenio da su SKGO i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva „najbolji partneri za ovako nešto“.

Menadžer Tima Vlade Srbije za socijalno uključivanje Ivan Sekulović rekao je da združivanje napora svih institucije i organizacija ima posebnu „vrednost i težinu“ za uključivanju osoba sa invaliditetom u društvo.

„Vlada Republike Srbije je čvrsto posvećena unapredjenju položaja osoba sa invaliditetom i drugih osetljivih grupa, uopšte povećanju socijalne pravde u našoj zemlji. U vremenima u kojima živimo čini se da je veoma važno da združujemo napore i da pokušavamo da rešimo sve izazove koji nam predstoje i koristimo sve mogućnosti koje leže oko nas“, rekao je Ivan Sekulović.

On je dodao da je „Vlada Srbije dobila priznanje da su standardi u dobroj meri preneti, ali da implementacija i dalje zaostaje“, što kako smatra, nije začudjujuće za vreme „kada su mere štednje i fiskalna konsolidacija na prvom mestu“.

Sekulović je rekao da će razvojni budžeti narednih godina biti usmereni ka korišćenju punih potencijala svih grupa društva u Srbiji.

„Poglavlje 23 je otvoreno, ali je dobra vest da nas ovih dana očekuju i druga poglavlja. Sledeće godine se nadamo otvaranju poglavlja 19 (Socijalna politika i zapošljavanje), u okviru toga nam leže brojne šanse kada je reč o evropskim fondovima“, rekao je on.

Po njegovim rečima, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva obezbedio je višemilionska sredstva za lokalne samouprava za povećanje pristupačnosti objektima javne namene.

Sporazum o saradnji od ove godine predvidja i dodelu Nagrade za unapredjenje prisutpančnosti u jedinicama lokalne samouprave – koje su najviše doprinele razvoju svih oblika pristupačnosti.

Na taj način promovisaće se primeri dobre prakse i razmena iskustava na lokalnom nivou o unapredjenju pristupačnosti javnih objekata, službi i usluga osoba sa invaliditetom i teškoćama u kretanju i komunikaciji.

Potpisnici Sporazuma su ukazali da se osobe sa invaliditetom, koje čine osam odsto ukupnog stanovništva u zemlji, svakodnevno suočavaju sa preprekama prilikom kretanja, korišćenja prevoza, kao i ostvarivanju prava na informisanje i komunikaciju, navodeći da bi zajedničkim radom takva situacija trebalo da se promeni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar