U trendu

Sprovodimo politiku u skladu sa vojnom neutralnošću Srbije

Ministarstvo odbrane Srbije poručilo je danas da vodi politiku u skladu sa proklamovanom vojnom neutralnošću zemlje i da u cilju unapređenja i kvalitativnog razvoja odnosa u oblasti odbrane istovetnu pažnju poklanja svim državama i međunarodnim organizacijama, a medju njima i Oružanim snagama Ruske Federacije. 

„Kada je reč o aktivnostima sa Oružanim snagama Ruske Federacije, Ministarstvo odbrane poklanja istovetnu pažnju kao i s drugim ključnim partnerima, ali u ovom momentu, to nije ni približno na nivou koji ostvarujemo s drugim partnerima“, navodi se u saopštenju Ministarstva povodom izjave portparolke Evropske komisije Maje Kocijančič da bi u sadašnjim okolnostima zajednička vojna vežba Rusije i Srbije „poslala pogrešan signal“ i da EU očekuje od Srbije da postupa u skladu sa obavezama prema EU i s procesom pristupanja.

„Ministarstvo odbrane Srbije vodi balansiranu spoljnu politiku i neprestano radi na unapređenju i daljem kvalitativnom razvoju najboljih mogućih odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu s proklamovanom vojnom neutralnošću Srbije, četiri stuba spoljne politike i definisanim nacionalnim interesima“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kada je reč o međunarodnoj vojnoj saradnji, posebno na bilateralnom planu, treba naglasiti da su u fokusu Ministarstva odbrane svakako aktivnosti koje maksimalno mogu da doprinesu stalnom podizanju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije, navodi se u saopštenju.

Tu se pre svega misli na praktične oblasti saradnje koje težišno predstavljaju zajedničke vežbe i obuka sa predstavnicima Oružanih snaga drugih država. U navedenoj oblasti, Ministarstvo odbrane trenutno ima najrazvijeniju saradnju sa SAD i državama EU.

Kada je reč o saradnji u oblasti odbrane sa SAD, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije ostvaruju najsadržajniju bilateralnu vojnu saradnju i u drugim mnogobrojnim programima koji se odnose na školovanje i usavršavanje pripadnika Vojske Srbije, modernizaciju i opremanje jedinica Vojske Srbije, razvoju kapaciteta za učešće u multinacionalnim operacijama, saradanji sa Nacionalnom gardom Ohajo u okviru Programa državnog partnerstva.Ministarstvo odbrane dodaje kao „važno to da obavlja poslove iz oblasti međunarodne vojne saradnje na veoma transparentan i otvoren način, upravo iz razloga da se ne bi stekla pogrešna percepcija bilo koje od država partnera, uz jedan detaljan planski pristup, koji se zaključuje početkom svake godine“.

U cilju informisanja javnosti, svi dosadašnji izveštaji Evropske komisije i izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvida Mekalistera nedvosmisleno potvrđuju ogroman doprinos Ministarstva odbrane Srbije u procesu približavanja EU. 

„Posebno se ističe naše dosadašnje angažovanje u operacijama EU za upravljanje krizama (ATALANTA, EUTM Somalija i EUTM Mali), naše predstojeće angažovanje u operaciji EUMAM (vojnosavetodavnoj misiji EU u Centralnoafričkoj Republici, odličnoj saradnji sa Evropskom odbrambenom agencijom)“, navodi se u  saopštenju.

Ministarstvo kao krunu uspešne saradnje Srbije i EU, ističe i saglasnost ministra odbrane i nedavno usvojen zaključak Vlade Srbije da se što pre finalizuje proces angažovanja u konceptu borbenih grupa EU.

„Na taj način u potpunosti su pokriveni svi segmenti zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU, na šta je Ministarstvo odbrane Srbije veoma ponosno“, dodaje se u saopštenju. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.