U trendu

Srbija će nastaviti borbu za prava Srba u Hrvatskoj

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija nastaviti diplomatsku borbu za prava svog naroda u Hrvatskoj, ali da nijednom narodu neće uskraćivati njegova prava.

Nakon obilaska migranata koji u Beogradu borave u parku kod autobuske stanice  Vučić je novinarima rekao da su vlasti u Srbiji uznemirene zbog ukidanja ćiriličnog pisma na tablama u Vukovaru.

„Mi smo veoma uznemireni zbog toga. Onoliko koliko možemo diplomatskim rečnikom, merama i tonom ne vređajući nikoga, a te svoje stvari imaju teže i ozbiljnije ime, mi ćemo nastaviti borbu za prava svog naroda. Nikada nećemo uskraćivati prava nijednom drugom narodu“, izjavio je on.

On je ocenio kao „interesantno“ to što Evropska unija, čije su temeljne vrednosti demokratija, sloboda i manjinska prava, nema reakciju na ukidanje ćirilice iz javne upotrebe u Vukovaru, jer je u pitanju zemlja koja je članica EU.

„Hrvatska je suverena zemlja, ali je ovo nešto o čemu treba da se govori. Zamislite da smo mi u Beogradu ili Subotici ukinuli latinicu. To bi bio skandal svetskih razmera“, zapitao je Vučić.

On je naveo da je Srbija opredeljena za evropski put, ali da neće dozvoliti da je ponižavaju.

Vučić je izjavio i da je moguće da početkom naredne godine budu održani vanredni parlamentarni izbori, ali da o tome odluka još nije doneta.

„Vidim da su se (lider Demokratske stranke Bojan) Pajtić i (predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman) Ugljanin veoma obradovali. Moguće da im se želja usliši, ali nikakvu odluku još nismo odneli“, rekao je Vučić novinarima.

Upitan šta bi bio razlog za vanredne parlamentarne izbore, Vučić je rekao da to traže njegovi politički protivnici koje poštuje.

„Onaj ko ne želi da vidi postignute rezultate imaće priliku da nas pobedi. Da li će nas pobediti to je druga stvar“, rekao je Vučić, koji je i predsednik Srpske napredne stranke (SNS).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.