U trendu

Srbija će zaštititi svoje interese

Potpredsednik Vlade i ministra spoljnih poslova Srbije Ivica Dračić izjavio je danas, povodom zakona kojim je Trepča prešla u ruke Vlade Kosova, da će Srbija zaštititi svoje interese bez obzira na to da li će kompromis biti postignut ili ne.

„Srbija će sigurno zaštititi svoje nacionalne i državne interese, to je naš prioritet. Došlo do kompromisa ili ne, mi ćemo zaštititi naše interese“, rekao je Dačić u intervjuu za Kurir upitan kakva će biti politika Srbije prema EU u budućnosti zbog svega što se događalo.

Dačić je naveo da Srbija treba da pokuša da uradi sve da bi zaštitila svoju imovinu na Kosovu i Metohiji, ali je pitanje da li to može uspeti kroz vanrednu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koju bi, prema direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Djurića Vlada Srbije trebalo da sazove.

„Mi treba da pokušamo da uradimo sve, pitanje je da li ćemo to kroz takvu sednicu Savetu bezbednosti to uspeti, ali mi treba da uradimo sve. Ali je pre svega važno sačuvati hladnu glavu i razum“, rekao je Dačić.

Po Dačićevim rečima, na sednici Vlade Srbije biće razmotren predlog da se zatraži hitna sednica Saveta bezbednosti UN, zbog usvajanje zakona o Trepči po kojem 80 odsto kapitala pripada Vladi Kosova.

„Ukoliko to bude tako, obratitićemo Savetu bezbednosti, pre svega predsedavajućem, da zakaže hitnu sednicu. Mi na to imamo pravo zato što se, iz među ostalog, Kosovo i Metohija nalazi pod okvirom Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN“, rekao je Dačić.

Po njegovim rečima, Trepča i imovina su jedna od tema koju Srbija svaki put pokreće na sednicama Saveta bezbednosti UN koje su posvećene Kosovu.

Dačić je podsetio da je premijer Srbije Aleksandar Vučić više puta govorio o tome da su svi svesni svega što se dešava, odnosno toga kakvi su sve pritisci vršeni i ulitimatumi postavljani pred Beograd u Briselskom dijalogu.

„Ovo nije prvi put da neko na ovakav način prilazi određenim problemima vezanim za Kosovo. Ovo nije prvi put da se i s nama u dijalogu na takav način razgovara – ili da morate da prihvatite ili neće biti toga i toga“, rekao je Dačić i dodao da je Srbija upravo zato protestovala kod Evropske unije „jer nam se stalno postavljaju neki pokretni ciljevi i pokretne mete“.

Prema njegovim rečima, najvažnije je da se jedinstveno sagleda kako će se postupati dalje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar