U trendu

Srbija dobila laboratoriju za otkrivanje urodjenih bolesti

U Ginekološko-akušerskoj klinici Kliničkog centra Srbije u Beogradu danas je otvorena Nacionalna laboratorija za skrining urodjenih metaboličkih, endokrinih i drugih bolesti novorodjenčadi koja je po opremljenosti, tehnici ispitivanja i kapacitetu najsavremenija u regionu.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je da je ta laboratorija medju prvih 10 u Evropi.

„Ova laboratorija će raditi sve analize kod novorodjenčadi ako postoji sumnja na neko endokrino oboljenje. Što je nama najvažnije, jeste da na vreme to možemo da otkrijemo i lečimo“, rekao je Lončar novinarima.

On je dodao da je do sada samo slanje uzoraka u inostranstvo, bez analiza, koštalo 400 evra.

„Do sada je uloženo oko dva miliona evra u laboratoriju. To je prva faza. Ovde će se nastaviti sa ulaganjima. Ovo nije novac iz budžeta. Novac je uložila firma Superlab“, naveo je ministar zdravlja.

Direktorka Centra za medicinsku biohemiju KCS-a Sanja Stanković rekla je da je laboratorija opremljena najsavremenijom opremom, koja će omogućiti skrining svih novorodjenčadi na urodjene metaboličke greške, endokrine bolesti i druge poremećaje.

Prema njenim rečima, reč je o opremi renomiranih proizvodjača iz SAD, Finske i Nemačke.

Ona je rekla da će se testiranje raditi po rodjenju, nakon što se dobije saglasnost roditelja.

Sanja Stanković je rekla da će vreme potrebno za analizu biti dva dana, dok se nekada na rezultate iz inostranstva čekalo i do mesec dana.

„Detetu se iz pete uzme nekoliko kapi krvi koja se nanese na filter papir i šalje ovde u nacionalnu laboratoriju. Tako će se dijagnostifikovati bolesti kao što je kongenitalni hipotiroidizam, cistična fibroza“, kazala je Stankovićeva i dodala da će faza dva u ovoj laboratoriji biti genetski skrining.

Prve analize u Nacionalnoj laboratoriji za skrining očekuju za nekoliko meseci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar