U trendu

Srbija i Grčka prolaze kroz teške trenutke

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas izjavio je da Srbija i Grčka „prolaze kroz teške trenutke“, uz ocenu da će saradnja „olakšati izlaz iz njih“, i dodao da je srećan što je u danas u Beogradu „na mnogo jednostavnijem sastanku“ od onog koji u Briselu ima grčki premijer Aleksis Cipras.

„I ja sam bio (u utorak) na jednom takvom sastanku u Briselu“, nadovezao se na reči Kocijasa ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Palati Srbije.

Dačić je u Briselu učestvovao u novoj rundi pregovora Beograd-Priština, dok Cipras u sedištu EU pregovara s kreditorima o uslovima međunarodne kreditne pomoći njegovoj zemlji, bez koje ona može da bankrotira ako do 30. juna ne bude postignut sporazum.

Dačić je rekao da on sa Kocijasom priprema posetu Aleksisa Ciprasa Beogradu, koja je, kako je rekao, dogovorena u Ciprasovom telefonskom razgovoru s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dačić je takođe rekao da Srbija i Grčka nemaju nikakvih otvorenih i spornih pitanja, a imaju mnoge zajedničke stavove, među kojima i da je „potreban uravnoteženiji pristup našem regionu, bez diplomatije 19. veka, diplomatije ucena i pretnji“.

Nikos Kocijas je rekao da njegova zemlja želi „jačanje Evropske unije i njene uloge u svetu“, ali je ocenio da spoljna politika Unije mora da sadrži i grčke interese.

„Želimo Evropu sa otvorenim horizontima, Evropu koja neće biti ograničavajuća. Grčka ima ista prava kao svaka druga mala ili velika zemlja članica (EU)“ izjavio je Kocijas i dodao: „Ne možemo mesecima da slušamo priče o jednom gasovodu, a onda da nedavno čujemo priče o nekim drugim gasovodima“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar