U trendu

Srbija je svetski prvak…

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić upozorio je da je Srbija prva na svetu po „odlivu mozgova“ i dodao da bi za 10 do 15 godina moglo da dođe do ozbiljnog deficita raspoloživih resursa sa visokim obrazovanjem.

Nedostaje 15.000 stručnjaka u IT sektoru!

– Određeni podaci ukazuju na scenario: više mesta nego studenata, a manje studenata nego što nam je potrebno za razvoj. Jedna od posledica je trka za studentima, s obzirom na to da je to osnov finansijske sigurnosti visokoškolskih ustanova. A šta je s kvalitetom? – upozorio je Kostić u intervjuu za Novi magazin.

On je podsetio da je prema PISA testiranju iz 2012. godine 45,5 odsto učenika u Srbiji funkcionalno nepismeno, dok je svega dva odsto učenika blo u najvišoj kategoriji i da to, svakako, nije krivica učenika.

Prvi čovek SANU je podsetio da je u skorom izveštaju Svetskog ekonomskog foruma Srbija na prvom mestu u svetu po „odlivu mozgova“, odnosno odlasku stručnjaka na rad u druge zemlje, dok je po kapacitetu za inovacije na 132. od 140 zemalja obuhvaćenih istraživanjem.

– U odnosu na broj ljudi sa višom ili visokom školom popisanih 1971. godine, udeo najobrazovanijih u ‘spoljnomigrantskom kontingentu’ Srbije na kraju prve decenije 21. veka uvećan je za više od 11 puta! – rekao je Kostić.

Uključite se u diskusiju na Forumu Krstarice…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.