U trendu

Srbija je u dijalogu konstruktivna

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u utorak da je za dalji napredak u dijalogu sa Prištinom ključno formiranje Zajednice srpskih opština(ZSO) i da srpska strana od toga neće odustati.

Dačic je rekao da jučerašnja runda pregovora u Briselu nije urodila dogovorom pošto „prištinska delegacija nije želela da prihvati ni ono što je vec regulisano briselskim sporazumom, a odnosi se na ZSO, čime je praktično onemogućeno usvajanje određenih dokumenata“.

„Mi smo pokazali izuzetan nivo kooperativnosti i konstruktivnosti i na odgovoran nacin učestvujemo u dijalogu u Briselu. Juče je Srbija imala svoje principijelne stavove kojih se držala do kraja razgovora a oni su svi bili utemeljeni na Briselskom sporazumu“, rekao je Dačić novinarima u Briselu.

On je rekao da će srpska strana u dijalogu „nastaviti konstruktivan prilaz“, ali da neće odstupati od onoga što piše u Briselskom sporazumu jer svako rešenje o kojem će se dalje pregovarati „mora da se temelji na tom sporazumu“.

„Mi ćemo nastaviti dijalog ali ćemo dosledno braniti naše nacionalne i državne interese“, rekao je Dačić, dodajući da i visoka predstavnica EU Federika Mogerini i članice EU smatraju da je za „dalji napredak u dijalogu i implementaciju Briselskog sporazuma ključno formiranje ZSO“.

„To je nešto na čemu ćemo insistirati i od čega nećemo odustati“, rekao je Dačić.

On je rekao da je pitanje Kosova „odavno postalo ključni politički prioritet u procesu pridruživanju EU“ i da će „sigurno uspeh u dijalogu biti ključno merilo koje će biti važno za otpočinjanje pregovora i otvaranje poglavlja“ sa Unijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar