U trendu

Srbija ne može da odustane od zahteva za izručenje Orića

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ne može da odustane od zahteva da se izruči bošnjački ratni komandant Srebrenice Naser Orić.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, Vučić je pročitao deo svedočenja u kojem se navodi kako je Naser Orić jedinici srebreničkih Bošnjaka „Kondori“ izdao naređenje da „očiste“ Zalazje i druga srpska sela u toj opštini i kako im daje odrešene ruke da zarobljenima urade šta god žele, odnosno da „ne ostave ni kokoš ni svinje“.

Vučić je pročitao i izjavu jednog od svedoka zločina u kojem je grupa predvođena Naserom Orićem nožem ubila više zarobljenih srpskih civila i u kojem se opisuje da je Orić svojim nožem izvadio oči i zaklao sudiju u Srebrenici Slobodana Ilića.

„Ko traži, ko je taj majčin sin na kugli zemaljskoj koji traži da se ovo ne procesuira?“, upitao je Vučić i dodao da je na sve spreman da se očuva politička stabilnost ali da nije moguće da se praštaju zločini.

Govoreći o hapšenju bivšeg lidera OVK Ramuša Haradinaja, Vučić je rekao da o tome nije razgovarao s vlastima Slovenije, jer se „on ne meša u rad pravosudnih organa“.

On je dodao da je MUP-u Srbije upućen „određeni dopis“ i da je na taj dopis upućen odgovor.

„Postupamo u skladu sa zahtevima koje dobijamo od istražnih organa Švajcarske i Slovenije“, rekao je Vučić i dodao da je taj slučaj bitno različit od slučaja hapšenja Orića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar