U trendu

Srbija neće dozvoliti ponižavanje u evropskim integracijama

Ministar spoljnih poslova i predsednik socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas u Novom Sadu da Srbija nikoga neće moliti i ponižavati se, niti će dozvoliti da je neko ponižava postavljanjem raznih uslova iz bilateralnih odnosa sa pojedinim zemljama, a posebno kada je reč o Hrvatskoj.

„Ima mnogo stvari koje bismo mi mogli da zamerimo Hrvatskoj, od lomljenja ćiriličnih tabli do akcije Oluja, a ako se varatimo u prošlost mogli bi da govorimo i o tome koliko Srbe i Jevreje vredja veličanje ustaške Nezavisne države Hrvatske. Ima mnogo bilateralnih problema, ali i sam hrvatski Sabor je izglasao da to neće postavljati kao uslov evropskim integracijama Srbije“, kazao je Dačić.

On je naveo, da tema podrške evropskim integracijama još nije bila na dnevnom redu i još ne zna koji je zvaničan stav Hrvatske, ali je dodao da Evropska unija i 28 zemalja u njoj, treba dobro da razmisle da li je to doprinos miru i stabilnosti u regionu ili upravo destabilizaciji regiona.

Dodao je i da ministarstvo koje vodi neće imati nikakvu reakciju na govor ministra spoljnih poslova Madjarske Petera Sijarta koji je u Pančevu na mitingu Srpske napredne stranke (SNS) rekao da bi on, „kada bi bio Srbin, glasao za SNS i Aleksandra Vučića“.

„On nije govorio kao ministar spoljnih poslova, reč je o izborima i do sada je bilo takve prakse  da su predstavnici različitih političkih partija i grupacija iz Evrope i sveta učestvovali na političkim skupovima političkih stranaka, tako da reakcije neće biti“, rekao je Dačić.

Dačić je ponovio da kao predsednik SPS ne očekuje, niti traži da ga neko moli da udje u vlast nakon izbora 24. aprila, niti će on isto tako nekoga moliti da ga primi.

„Ovde je reč o medjusobnom poverenju i ovo ističem zbog toga da je ta moja izjava da će Vučić mene moliti da udjem u vladu nakon predsude Šešelju potpuno izmišljena i nikada tako nešto nisam izgovorio“, kazao je on.

Dodao je da je zapravo rekao da „očekuje da će SNS i SPS osvojiti više od 60 odsto mandata i da će vlada raditi u istom formatu i u narednom periodu“.

Dačić je učestvovao na skupu SPS u centru Novog Sada povodom Dana zdravlja, odakle je poručio da je „zdrava najcija osnova da Srbija može da napreduje“.

„Zdravstvena zaštita je za sve i to je taj princip koji jedino može da ospstane. Ukoliko društvo počne da se razvija i ukoliko bude novih radnih mesta, novih investicija, to je stvaranje sistema koji će omogućiti besplatno zdravstvo i skolovanje“, kazao je Dačić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar