U trendu

Srbija od 1. aprila priznaje sve diplome Kosova

Srbija će od 1. aprila početi da primenjuje Sporazum o obostranom priznanju diploma stečenih na obrazovnim institucijama Kosova, izjavila je danas savetnica kosovske ministarke za dijalog sa Srbijom Arjeta Redjaj.

Ona je za prištinsku agenciju Kosovapres rekla da je tokom razgovora u Briselu pre nedelju dana dogovoreno kako će se primeniti taj sporazum.

Prema njenim rečima, Srbija će 1. aprila početi da priznaje sve diplome izdate na Kosovu, od svedočanstava osnovnih škola, diploma srednjih škola, fakulteta i akademskih zvanja stečenih na obrazovnim institucijama Kosova.

„Od 1. aprila počinje primena sporazuma o diplomama. Srbije je podbacila u ostvarivanju Sporazuma o obostranom priznanju diploma punih pet godina, od njegovog postizanja 2011. godine“, kazala je Redjaj.

Ona je dodala da je novi sporazum postignut 29. septembra 2015. godine, zasnovan na sporazumu iz 2011. godine, ali da je u odnosu na taj sporazum proširen delom o priznanju diploma sa svih nivoa obrazovanja.Prema njenim rečima, priznanje diploma koje su na čekanju biće završeno u roku od tri meseca.

Kako su preneli prištinski mediji, kosovski ministar obrazovanja, nauke i tehnologije Arsim Bajrami rekao je da pitanje o medjusobnom priznanju diploma treba postaviti kosovskoj ministarki za dijalog sa Srbijom Editi Tahiri.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.