U trendu

Srbija otvorila vrata fondovima EU za zdravstvo

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izrazio je danas zadovoljstvo što se Srbija konačno, nakon šest godina čekanja, pridružila Fondovima EU za unapredjenje zdravstva, zahvaljujuči kojima će zdravstveni kapaciteti i usluge u zemlji moći da se prošire i unaprede.

EU je za projekte unapredjenja zdravlja do 31. decembra 2020. izdvojila 446 milona evra,  a Srbija će ulaskom u taj treći evropski zdravstveni program moći da konkuriše za sredstva EU kojima će proširiti i unaprediti kapacitete zdravstvenih usluga, rekao je Lončar na konferenciji „Nacionalni info dan, o evropskom zdravstvenom programu, 2014 – 2020“.

„Zdravstveni Program EU, kojem je pristupilo i Ministarstvo zdravlja ima za cilj da razvije zajedničke mehanizme na nivou EU za rešavanje manjka resursa, kako ljudskih tako i finansijskih i da olakša inovacije u zdravstvu kako bi doprineli postizanju inovativnih i održivih zdravstvenih sistema“, rekao je Lončar.

Prema njegovim rečima, program istovremeno pruža veći pristup informacijama i izvan nacionalnih granica, kao i razvijanje zajedničkih rešenja i smernica za unapredjenje kvaliteta zdravstvene zaštite i bezbednosti pacijenata, a sve u cilju povećanja dostupnosti i bolje zdravstvene zaštite gradjana EU i država kandidata za članstvo u EU.

Ministar je naveo da Srbija prvi put dobija i priliku da učestvuje u velikim istraživačkim projektima u zdravstvenim oblastima.

„Zadatak programa je i nalaženje i promovisanje najbolje i najefikasnije prakse preventivnih mera za rešavanje ključnih faktora rizika po zdravlje, kao što su pušenje, zloupotreba alkohola, gojaznost, HIV, sa fokusom na prekogranične zdravstvene pretnje“, naveo je Lončar.

Zvaničnik Izvršne agencije EK za potrošače, zdravstvo poljoprivredu i hranu Žak Remakl na skupu je podsetio na značaj zdravlja na produktivnost i razvoj svake zemlje.

„Što su gradajni zdraviji više su produktivni i štede više novca za zdravstveno osiguranje“, rekao je Remakl i dodao da je ovo oblasti, koja definitivno doprinosi ekonomskom rastu,  i da u njoj može da se otvori i mnogo radnih mesta.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je da je u programu reč o ekonomskoj dimenziji ali i ekonomskim posledicama loših ili dobrih politika u zdravstvenom sektoru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar