U trendu

Srbija pokazala odgovoran odnos prema izbeglicama

Srbija je tokom izbegličke krize 2015. godine pokazala odgovoran odnos i dokazala da može imati važnu ulogu u medjunarodnoj zaštiti izbeglica, ocenili su danas u Beogradu učesnici konferencije o tražiocima azila u Srbiji.

Izvršna direktorka Beogradskog centra za ljudska prava Vesna Petrović je rekla da su se Srbija i druge zemlje na „balkanskoj ruti“ suočile 2015. godine s prilivom izbeglica „nezapamćenim“ od Drugog svetskog rata.

„Srbija je sa humanitarne strane pokazala dobar odnos prema izbeglicama i činila sve da im pomogne“, kazala je Petrović, dodavši da Srbiju i dalje treba da ima odgovoran odnos prema toj kategoriji.

Ona je ocenila da povećanje broja usvojenih zahteva za azil u Srbiji predstavlja dobar znak mogućnosti u narednim godinama s obzirom da se očekuju novi izbeglički talasi.

Šefica odeljenja za pravnu zaštitu izbeglica UNHCR-a u Srbiji An-Birgite Krum Hansen kazala je da se Srbija 2015. godine pokazala „jako dobro“ u suočavanju s prilivom izbeglica i da im je pružila humanitarnu pomoć, zaštitu i prostor.

„Sada postoji odlična prilika da se izvuku pouke naučene iz te vanredne situacije, da se vratimo na jačanje nacionalnih mehanizama za zaštitu i sistema azila“, navela je Hansen, dodavši da bi bilo važno da Srbija obezbedi zaštitu onima koji traže azil i žele da ostanu u Srbiji.

Predstavljajući rezultate izveštaja o tražiocima azila, pravnik Beogradskog centra za ljudska prava Nikola Kovačević naveo je da je više od 600.000 registrovanih izbeglica prešlo preko teritorije Srbije u 2015. godini, a da je Kancelarija za azil te godine odobrila 30 zahteva za azil.

On je ocenio da postoji potreba za regulisanjem statusa na period duži od tri dana za lica koja jesu izbeglice, ali ne žele da ostanu u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar