U trendu

Srbija radi na boljim odnosima u regionu

Srbija radi na uspostavljanju boljih odnosa sa susedima i normalizaciji odnosa sa Prištinom, ocenio je britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson, koji danas dolazi u Beograd, i poručio da će Velika Britanija nastaviti da pruža pomoć državama Zapadnog Balkana i jača veze s njima.

„U ovo doba godine Evropska komisija objavljuje svoje izveštaje o napretku. Mislim da niko nije iznenađen što se u tim izveštajima poziva na pravljenje dodatnih koraka ka otvaranju nacionalnih ekonomija i vladavine prava. To su ionako ciljevi koje su sebi postavile države regiona. Ujedinjeno Kraljevstvo vam može biti snažna podrška u ostvarenju tih ciljeva“, poručio je Džonson u autorskom tekstu za NIN.

On je ocenio da Srbija radi na uspostavljanju boljh odnosa sa svojim susedima i, kako kaže, „kompleksnom, ali ključnom procesu rada“ na normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Govoreći o poseti Beogradu, on je naglasio da namerava da dobije više informacija o tome na koji način Fond za dobro upravljanje britanske vlade pomaže Srbiji da uveća svoj ekonomski rast, ojača vladavinu prava i podrži slobodne i snažne medije, preneo je „Blic“.

Dodao je i da će mu biti zadovoljstvo da se tom prilikom sretne sa političkim liderima, partnerima u Vladi, ali i civilnom sektoru, poslovnom okruženju i medijima.

„Pored zajedničkih mogućnosti suočavamo se i sa zajedničkim pretnjama. Na sve nas utiče užasni građanski rat u Siriji. Sa ovim izazovima se ne možemo boriti sami, moramo sarađivati, deliti informacije i učiti jedni od drugih. Mi želimo sa vama da izgradimo partnerstvo u ovim oblastima, tako da se radujem što ćemo biti u prilici da dodatno razgovaramo o ovim temama“, rekao je Džonson.

O tome šta predstojeći izlazak Velike Britanije iz EU znači za region Balkana, šef britanske diplomatije kaže da je tu da prenese „ohrabrujuću poruku“.

„Moja zemlja odlazi iz EU, ali mi nedvosmisleno ostajemo deo Evrope. Štaviše naš cilj je da ojacamo veze sa evropskim prijateljima, uključujući i ovdašnje, na Balkanu“, poručio je Džonson.

Podsetio je da u Srbiju dolazi u vreme obezeležavanja 98-ogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata i istakao da će pored Beograda, obići Prištinu, Zagreb, Valetu i Prag.

„Mi svi delimo iste vrednosti i suočavamo se sa sličnim pretnjama, poput organizovanog kriminala, terorizma i uspona radikalizma. U trenucima kada se zajedno suočavamo sa ovim problemima, mi se oslanjamo na veze koje sežu više vekova u prošlost. Car Konstantin je rođen na Balkanu, ali je proglašen za cara u Jorku, na severu Engleske“, rekao je Džonson.

Podsetio je i na veze Srbije i Britanije u dva svetska rata ocenivši da smo „stari prijatelji koji ponekad imaju drugačije viđenje stvari“.

„Ipak, zajedno možemo učiniti Srbiju, Evropu i svet boljim mestom za život“, poručio je Džonson.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar