U trendu

Srbija se u Unesku bori i za medjunarodno pravo

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić izjavio je danas da se Srbija, boreći se za svoj položaj kao jedinstvene zemlje u Unesko, ne bori samo za sebe, nego i za međunarodnu pravdu i pravo.

„Naša borba se odvija preko interneta i putem društvenih mreža, ali ona treba da uključi i sve gradjane koji treba da daju svoj doprinos zaštiti naše baštine, ali ne samo do trenutka kada se bude glasalo o članstvu Kosova u Unesko, već i nakon toga, jer kakav god ishod glasanja da bude i Pećka patrijaršija, (Bogorodica) Ljeviška, Devič i svi naši manastiri kojih je ovde nekoliko hiljada nastaviće da postoje i nakon tog glasanja“, rekao je Djurić.

On je dodao da srpski narod na Kosovu i Metohiji treba da oseti „podršku, solidarnost i ljubav cele Srbije, jer on je ključ našeg opstanka ovde kao države“.

„Srbija nastavlja svoju borbu i razgovore sa svim zemljama sveta. Mi imamo argumente koji su i moralni, politički i istorijski i mi čuvamo našu baštinu, a ni 1766. godine kada su Turci nasilno ukinuli Pećku patrijaršiju ona i ostale srpske svetinje nisu prestale da budu srpske svetinje“, kazao je Djurić.

On je naveo da će diplomatska borba Srbije biti intenzivna.

„Niko nama ne može oduzeti ono što je zaista naše. Srbija se, boreći se za svoj položaj kao jedinstvene zemlje u Unesko, ne bori samo za sebe, nego i za međunarodnu pravdu i pravo. Mislim da ima mnogo onih koji u svetu to razumeju, ima mnogo onih koji to ne prihvataju na taj način ili se nalaze pod pritiskom uticajnih zemalja koje podržavaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i žele da nagrade Prištinu“, rekao je Djurić.

Prema njegovim rečima, sada je vreme za odgovornost, izgradnju drugačijih odnosa između Srba i Albanaca, a ti odnosi se ne mogu graditi na otimanju baštine, na istorijskim falsifikatima i sejanju semena nesporazuma za buduće generacije.

„Mi to ne želimo“, kazao je Djurić.

Izvršni odbor Unesko preporučio je u oktobru da Kosovo postane članica te organizacije i pored protivljenja Srbije. O članstvu Kosova odlučivaće se na sednici Generalne skupštine Unesko koja je počela danas.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.