U trendu

Srbiji mesto u EU, ali mora da ima dobre odnose s Rusijom

Ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji (EU), ali da mora da neguje prijateljske odnose i sa Rusijom i Kinom. 

„Mi hoćemo u EU, ali isto tako moramo da zaštitimo naše nacionalne i državne interese. Danas je Srbiji potreban mir, stabilnost i vreme da stignemo one koji su otišli ispred nas“, rekao je Dačić u Jagodini na novogodišnjem koktelu koji je organizovao predsednik Skupštine grada Dragan Marković Palma. 

Dačić je kazao da su se istorijski uspesi, koje je vlada na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem postigla u 2015. godini, koncentrisali oko zajedničkih prioriteta. 

„Prvo, to je ekonomski oporavak i zaustavljanje ekonomskog sunovrata. Drugo, to je otvaranje pregovora za članstvo Srbije u EU. Treće je zaštita srpskih nacionalnih i državnih interesa kroz pobedu koju smo ostvarili u Unesku kada je reč o zahtevu Kosova da postane član ove organizacije. Zemlje članice Uneska su odbile zahtev Kosova da postane član te organizacije. To je prva naša velika pobeda na medjunarodnom planu posle niza godina“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, uspeh je i to što je Savet bezbednosti, uz pomoć Rusije, odbio rezoluciju o zločinu o Srebrenici kojom je trebalo da srpski narod bude kolektivno žigosan kao genocidan. 

„Beograd je bio diplomatska prestonica kroz naše predsedavanje OEBS-u. Srbija se humano ponaša i prema migrantima koji prolaze kroz našu zemlju. Srbija je zaslužila da ide napred i zato očekujemo da će u narednim godinama moći da se govori ne samo o boljoj budućnosti Srbije, nego i o boljoj sadašnjosti“, rekao je Dačić. 

Da bi se to ostvarilo, dodao je, potrebne su „nove fabrike i nova radna mesta, da državni organi i organi lokalne samouprave rade u interesu gradjana i da se domaćinski odnosimo prema Srbiji kao što je to uvek govorio i radio Dragan Marković Palma“.

Na novogodišnjem koktelu su bili funkcioneri Dačićeve Socijalističke partije Srbije, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, Žarko Obradović, Slavica Djukić Dejanović i Dijana Vukomanović, narodni poslanici Markovićeve Jedinstvene Srbije, kao i predstavnici političkog i javnog života Jagodine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.