U trendu

Srpsko-hrvatski odnosi biće značajno bolji

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović izrazili su danas uverenje da ne postoje suštinske prepreke za razvoj „značajno boljih“ srpsko-hrvatskih odnosa u budućnosti.

„Obojica smo izrazili nadu i uverenje da će srpsko-hrvatski odnosi u budućnosti biti dobri značajno bolji, a da suštinske prepreke za razvoj situacije takav na Balkanu ne postoje“, rekao je Vučić novinarima posle sastanka s Čovićem u Beogradu.

Vučić je rekao da će u budućnosti kroz razgovore i ekonomsku saradnju obezbediti bolji život za buduće generacije.

On je dodao da Srbija ima dobru trgovinsku razmenu s BiH, što se vidi iz toga da u prvih pet meseci Srbija ima rast izvoza od 7,9 odsto u BiH.

„Želimo dobre odnose između Srba i Hrvata, imali smo iskrene otvorene i prijateljske odnose koji su lekoviti, nastavićemo takvu vrstu saradnje“, dodao je Vučić.

Hrvatski član Predsedništva BiH kazao je da će odnosi Srbije i Hrvatske vrlo brzo biti mnogo bolji.

„Ono što nas danas razdvaja, vrlo brzo neće“, rekao je Čović.

Dragan Čović izjavio je i da nije iznenađen odlukom predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika da ne odustane od referenduma o Danu RS, ali da smatra da se nakon tog izjašnjavanja ništa neće promeniti.

„Stvorili smo preterane tenzije, neću reći oko trivijalnog pitanja, da ne povredim one koji traže da se definiše datum“, rekao je Čović.

On je ocenio da se 26. septembra (dan posle najavljenog refenduma u RS) „ništa neće promeniti“ a da su stvorene preterane tenzije oko referenduma o Danu RS.

„Nije me ništa iznenadilo. Ovih dana sam davao komentare i kada sam rekao da očekujem da će se referendum održati ja sam sugerisao svim svojim kolegama da odluke Ustavnog suda BiH nisu za komentarisanje, kao što nisu ni odluke Veća za primenu mira, ni PIK-a“, rekao je Čović.

On je podsetio da je i do sad zastupao stav da vlasti u RS mogu, u skladu s zahtevima građana RS, donosti odluke s tim da one moraju korespondirati s odlukama Ustavnog suda, ali i s Ustavom BiH.

„Ne bih oko toga preterano spekulisao, previše naglaska smo stavili na jedno pitanje, umesto da se bavimo životnim pitanjima“, rekao je on.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nada i da će činiti sve da se ne ponovi situacija u regionu iz 1991. godine.

„Činićemo sve da očuvamo mir i regionalnu stabilnost“, rekao je Vučić novinarima u Beogradu posle sastanka sa hrvatskim članom Predsedništva BiH Draganom Čovićem.

Vučić je rekao da su Srbija i Republika Srpska u najboljim mogućim odnosima i tako će biti i ubuduće, kao i da Srbija poštuje integritet BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar