U trendu

Srpsko-rusko razumevanje važno za budućnost Evrope

Ambasador Ruske federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin smatra da, ako evropske zemlje žele da sačuvaju konkurentnost i životni standard, moraju da imaju dobre odnose sa Istočnom Evropom, Rusijom, Evroazijskom ekonomskom unijom (EEU), zbog čega srpsko-rusko razumevanje može biti pozitivan faktor za budućnost čitavog evropskog kontinenta.

Ambasador je u autorskom tekstu, objavljenom u nedeljnom izdanju beogradskih Večernjih novosti, napisao da u tom smislu, Evropska unija (EU) predstavlja veoma važan faktor za odnose Srbije i Rusije.

Čepurin je naglasio da Rusija čvrsto podržava mir i stabilnost na Balkanu.

„Uzimajući u obzir krhkost stanja regiona, pokušaja nametanja ovde svojih šablona, kao i ubacivanje preko pseudo-demokratskih struktura onih ideja koje šire nesuglasice i slabe vlast, kako bi bila poslušna, nisu samo protivpravni, već i vrlo opasni“, napisao je Čepurin za Novosti.

Po njegovim rečima, rezultati takve politike najbolje su se videle u Jugoslaviji, Severnoj Africi, Bliskom i Srednjem istoku i Ukrajini.

„Vojničići konfrontacije su još uvek u stroju, vidimo ih i ovde kako teže da nanesu štetu Rusiji i Srbiji. U zadnje vreme oni sve češće vire iz rovova, ponašajući se bahato kao da su gazde“, smatra Čepurin.

On je dodao i da se Rusija dosledno zalaže za teritorijalni integritet Srbije, za poštovanje Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, kao i za to da se ne dopusti „devalvacija“ Misije UN na Kosovu.

Ambasador Rusije ističe i da ceni iskreno raspoloženje srpskog rukovodstva za unapredjenje saradnje sa Rusijom, što su potvrdili i brojni sastanci rukovodstava dve države, ali i najavljena poseta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji, planirana za jesen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar