U trendu

Šta je Vučić rekao, a šta Devenport razumeo

Šef Misije EU u Beogradu Majkl Devenport, kojeg je premijer Aleksandar Vučić spomenuo tokom posete komesara Johanesa Hana, požalio se tim povodom na svom tviter nalogu.

„Gospodin Premijer juče kod nas u EUICBG (Infocentar EU u Beogradu): ne zanimaju me stavovi Majkla Davenporta“, napisao je Devenport.

Premijer Vučić je, međutim, tokom jučerašnje zajedničke konferencije za novinare sa komesarom Hanom, poručio, kako je istakao, i šefu Delegacije EU u Srbiji i evropskom komesaru i ostalima da moraju poštovati „ono što Srbija jeste“, a ne da je prave „onim što nije“.

Vučić je, naime, najpre primetio da Devenport obaveštava EU kada srpski mediji spominju njegovo ime, ali ne i o tome šta ti isti mediji pišu o srpskom premijeru.

Vučić je to rekao u kontekstu negativnih napisa o njemu i njegovom kabinetu. Takođe, premijer je rekao i da „ima onih koji žele da Srbija bude civilno društvo ili nevladina organizacija“.

„Pa, neće nikad…Pa, nećemo nikad tako da se ponašamo“, rekao je Vučić.

Dodao je pri tom i da je to njegova poruka i šefu Delegacije EU u Srbiji Majklu Devenportu i Johanesu Hanu i svima drugima.

„Ili ćete da poštujete ono što Srbija jeste, ono što Srbija može i hoće da učini, ali nemojte da pokušavate da nas napravite onim što nismo. Neću da budem deo civilnog društva nikad, čestitam im i hoću da radim s njima“, rekao je takođe Vučić.

U ovu „prepisku“ uklljučio se i zaštitnik građana Saša Janković je Devenportu odgovorio: „Dobrodošli, ambasadore, u Klub. . . Ima mnogo pristojnih članova“.

Osim Jankovića, na Devenportov status reagovali su i tviteraši, a danas i potpredsednica naprednjaka Marija Obradović, koja je ocenila da Devenport ponašanjem i izjavama „izlazi iz svojih okvira“.

Obradović je, naime, za N1 TV rekla da je i evropski komesar za proširenje Johanes Han juče imao „komentar na tu temu“ i da je rečeno da „zaista strogo prate ponašanje ambasadora Devenporta“.

Obradović je rekla da je spomenula njega kao jednog od ljudi koji izlazi iz svojih nadležnosti, da ima i drugih, ali da ne želi da iznosi njihova imena.

„Nije njihovo i da podržavaju neke kandidate, iako nisu ni raspisani izbori“, rekla je Obradović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.