U trendu

Šta muči roditelje deteta od 33 godine

Od kada je osnovan pre četiri meseca, Roditeljski telefon okrenulo je više od 400 mama, tata, baka i deka kojima je bila potrebna stručna podrška u vaspitanju mališana. Kako u razgovoru za naš list ističe rukovodilac Roditeljskog telefona Željka Burgund, mame su te koje najčešće okreću broj 0800 007 000, a raste i broj poziva baka i deka koji imaju primedbe na to kako im vlastita deca vaspitavaju unuke.

– Roditeljima najviše treba pomoć u razumevanju dečjeg ponašanja – mame i tate ponekad ne znaju kako da „čitaju” dečje reakcije, a često ne znaju i kako da na njih odgovore. Roditelje mlađe dece najčešće zbunjuje bacanje po podu, vrištanje, insistiranje na zadovoljavanju potreba odmah i sada, iznenadna noćna mokrenja… – kaže Željka Burgund.

Kako ističe, najčešći problemi kada su u pitanju školska deca jesu bežanje sa časova, nezainteresovanost za gradivo, gubljenje već uspostavljenih navika i uticaj lošeg društva. Roditelje adolescenata brine naglo otuđenje dece, pružanje otpora autoritetu, eksperimentisanje sa cigaretama i alkoholom, problemi sa ishranom devojčica i probuđena seksualnost tinejdžera.

– Mame i tate često nisu sigurni da je njihov odgovor na ponašanje dece adekvatan, odnosno da li reaguju prestrogo ili „suviše demokratski – dodaje Željka Burgund.

Naša sagovornica ističe da roditelji često imaju dilemu kako njihovi konflikti utiču na decu. U slučaju da se razvode, najviše ih brine kako će se to odraziti na psihu deteta i kakav će odnos imati sa roditeljem koji odlazi iz porodičnog doma.

– Veliki broj roditelja koji pozovu naš broj zanima koje je ponašanje uobičajeno u nekom razvojnom dobu. To su pitanja poput „da li je normalno da moja četvorogodišnja ćerka nešto zna ili ne zna, nešto radi ili ne radi”, ili „da li je normalno da moj sin od 17 godina celu noć provede van kuće”? Javljaju se i roditelji zabrinuti zbog mogućeg negativnog uticaja vršnjaka. Pamtim i jednog roditelja koji nam se obratio zbog problema svog deteta, a kada smo pitali koliko dete ima godina, odgovorio je – 33. Iako je naš telefon pre svega namenjen mamama i tatama dece i mladih, spremni smo da saslušamo i roditelje odrasle dece – napominje Željka Burgund.

Jedan od najtežih razgovora koji su vodili savetnici Roditeljskog telefona bio je poziv roditelja kojeg fizički, emocionalno i ekonomski iscrpljuje i zlostavlja adolescent – zavisnik od droge. Savetodavni razgovor u takvim slučajevima neminovno uključuje i upućivanje na specijalizovane zdravstvene institucije, policiju i centar za socijalni rad.

Na Roditeljskom telefonu angažovano je 25 savetnika uz podršku dva supervizora i koordinatora programa. Savetnici su iskusni psiholozi, pedagozi i socijalni radnici, koji su dodatno obučeni za telefonsko direktivno savetovanje.

Uslugu Roditeljskog telefona realizuje Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine iz Zvečanske, čiji stručnjaci imaju bogato iskustvo u oblasti rada s decom, brige o deci i dečjeg razvoja. Strateški partner ovog projekta u naredne dve godine je kancelarija Unicefa u Srbiji.

„Usluga Roditeljskog telefona je besplatna, anonimna i poverljiva i pruža mogućnost mamama, tatama i svim osobama koje brinu o detetu da svoje dileme reše relativno jednostavno, u razgovoru sa ekspertom za oblast roditeljstva, bez obaveze da razgovor zakazuju, daju podatke i čekaju na red. Radno vreme Roditeljskog telefona je svakog dana, osim ponedeljka, od 17 do 20 časova”, naglašava Željka Burgund.

(Katarina Đorđević, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar