U trendu

Štampani mediji politizovani i nemaju balans

Štampani mediji u Srbiji su duboko politizovani, tekstovi uglavnom nemaju balans i predstavljaju platforme za izražavanje ličnog mišljenja, a od političkih aktera najzastupljeniji je premijer Srbije Aleksandar Vučić, pokazala je danas predstavljena analiza novina od oktobra do decembra 2015. „Medijametar“.

Institut za javnu politiku u saradnji sa Medijskim arhivom Ebart analizirao je naslovne strane sedam dnevnih novina – Blic, Kurir, Večernje novosti, Alo, Politika, Informer i Danas, odnosno 2.177 tekstova.

„U ovom kvartalu (oktobar – decembar) ponovo je najzastupljeniji Aleksandar Vučić sa 717 pojavljivanja. Ono što je interesantno je da je po prvi put Ivica Dačić više zastupljen od predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Ivica Dačić je prisutan u 238 tekstova, dok je Nikolić prisutan u 231 tekstu“, rekla je medijski analitičar Danica Laban na konferenciji za novinare.

Ona je rekla da su u poslednjem kvartalu 2015. objavljena 24 pozitivna i 23 negativna teksta o premijeru Srbije.

„On je dominantno predstavljen u neutralnom vrednosnom kontekstu. Najveći broj tekstova je objavljen u listu Politika, dok je najveće učešće tekstova u odnosu na ukupan broj tekstova u mediju u dnevnom listu Kurir“, navela je Danica Laban.

Kako je rekla, najveći broj negativnih tekstova o Vučiću objavljen je u listu Danas (12 tekstova), a najviše pozitivnih u listu Alo (devet tekstova).

Prema njenim rečima, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je najviše prisutan u dnevnom listu Danas (44 teksta).

„Ivica Dačić (SPS) i njegov stranački kolega Aleksandar Antić su u najvećoj meri – u 95 odsto tekstova predstavljeni u neutralnom vrednosnom kontekstu, dok se najveći broj negativnih tekstova odnosio na bivšeg ministra odbrane Bratislava Gašića (24 teksta)“, rekla je Danica Laban.

Govoreći o predstavljanju lidera opozicionih stranaka, Danica Laban je navela da je najviše pisano o lideru DS Bojanu Pajtiću o kome je objavljeno i najviše negativnih tekstova.

Istraživanje je pokazalo da neimenovane izvore najčešće koristi list Informer, a prema rečima Danice Laban interesantno je da je u tom dnevniku u četvrtom kvartalu pozitivno ili negativno 81,41 odsto tekstova, dok je manje od 20 odsto neutralno.

„Najmanje vrednosno konotiranih tekstova zabeležili smo u listu Danas“, navela je ona.

Velimir Ćurguz Kazimir iz Medijskog arhiva Ebart je ocenio je da su štampani mediji duboko politizovani i naveo da se mnogo manje pisalo o ekonomiji, evropskim integracijama, odnosima u regionu.

„Otkrivamo da su naši mediji duboko politizovani i da neke teme koje zahtevaju veću pažnju – pre svega ekonomija, odnosi sa EU, evrointegracije, odnosi u regionu su teme koje nedostaju. Čak i kad se u decembru potpisao ugovor o procesu pridrživanja i kada su neki datumi odredjeni mediji, pre svega štampani nisu tome dali veliku pažnju“, naveo je on.

Politički analitičar i autor analize Dejan Vuk Stanković govorio je o pisanju nedeljnika u Srbiji. Analiza je obuhvatila uredničke kolumne, intervjue i druge tekstove u nedeljnicima Vreme, NIN, Novi magazin, Nedeljnik i Pečat.

„Na nivou print medija možemo da konstatujemo da postoji sloboda štampe“, naveo je on i dodao da su nedeljnici radikalno kritični u odnosu na aktuelnu vlast, posebno oni koji zauzimaju proevropsku poziciju.

Govoreći o imidžu političkih aktera, Dejan Vuk Stanković je kazao da je imidž vlasti formiran kroz premijera Srbije.

„U nedeljnicima, kao što su Vreme i NIN, o Vučiću se radikalno kritički piše i taj imidž jeste negativan…Vučić je predstavljen kao autoritaran lider koji ne poštuje demokratska pravila i procedure, koji nije jasno evropski opredeljen, kao neko ko kontroliše medije i manipuliše medijima…Takav pogled na Vučića se stilski i semantički poklapa sa onim kako Vučića vidi opozicija“, kazao je Dejan Vuk Stanković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.