U trendu

Stanari Cetinjske traže zaštitu od buke iz klubova

Stanari Cetinjske i nekoliko okolnih ulica u Beogradu u petak uveče su na protestu ispred ulaza u bivšu fabriku BIP-a, u čijem krugu je smešteno desetak noćnih klubova, tražili od nadležnih organa da obezbede javni red i mir, i da ih zaštite od buke od koje ne mogu da spavaju.

„Pozivamo nadležne komunalne organe da reaguju i obezbede javni red i mir a gradske vlasti, da ispune obećanje gradskog menadžera Gorana Vesića i da do septembra trajno reše problem neregularnog rada noćnih kluba i noćne buke, ne samo u njihovom delu Beograda već i u Zemunu, Vraćaru, Dorćolu, Novom Beogradu i Savamali“, rekao je predsednik Skupštine stanara Cetinjske Igor Borozan.

Stanari tih ulica, članovi udruženja „Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku“ i „Beogradjani protiv noćne buke“, rekli su da ne traže progon noćnih klubova, već sprovodjenje propisa koji će obezbediti suživot svih Beogradjana bez ugrožavanja ičijih ljudskih i gradjanskih prava.

Prema rečima učesnika protesta, vlasnici tih klubova koriste rupu u zakonu koji muziku do 24 sata ograničava samo u stambenim zgradama i da, pošto su sa druge strane ulice, mogu da rade šta hoće.

Borozan je rekao da nigde u svetu u urbanim zonama ne postoje mesta s kojih se muzika bez ikakvih ograničenja čuje celu noć, na kojima se do ranih jutarnjih sati ispod nečijih prozora pije, svadja i povraća i gde vlada komunalni haos.

„Razumemo potrebe mladih i želju za provodom, razvojne potencijale grada kojima se želi privući što veći broj turista željnih noćnog života, ali ne možemo im pružati ono što se ne može zamisliti u njihovim urbanim jezgrima, a samim tim to se ne bi smelo dešavati ni u centru najveće balkanske prestonice“, rekao je Borozan.

On je naveo da stanari razumeju da je lep taj orjentalno balkanski san o gradu koji nikada ne spava a njegovi žitelji nikada ne rade, ali smatraju da stranci moraju da znaju da Beogradjani ipak imaju radne obaveze zbog kojih ne mogu da doprinesu ostvarenju njihovog sna.

Stanari Cetinjske, Zetske, Skadarske, dela Bulevara Despota Stefana, njih više od 1.500, koji su „na udaru“ muzike iz noćnih klubova svesni su da takve stvari postoje u svetu, ali u specijalnim okolnostima uz vremensko ograničenje ili u industrijskim zonama, dodao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.