U trendu

Stanje medijskih sloboda uporedivo s najgorim periodima u istoriji

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenilo je danas da je stanje medijskih sloboda u Srbiji uporedivo s najgorim periodima u istoriji zemlje i da tek dolaze teška vremena za slobodu medija.

NDNV je u saopštenju povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija, ukazao na važnost solidarnosti unutar novinarske profesije, kao i na saradnju novinarskih i medijskih organizacija s nevladinim i medjunarodnim organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava i slobode izražavanja.

„Nesumnjivo je da će vlast, posle ovih izbora, pojačati ionako snažan pritisak na novinare i medije i da će svako ko profesionalno obavlja svoj posao, biti na njenoj meti“, ocenilo je to udruženje.

Kako se navodi, u periodu nakon izbora može se očekivati da će se dodatno aktivirati „mediji u službi vlasti, koji napadaju i difamiraju protivnike i kritičare“, i da će na njihovoj meti posebno biti novinari i „nepodobni mediji“, što će dovesti do ugrožavanja njihove bezbednosti.

NDNV je ocenio da Srbija ne baštini medijske slobode, i da su one uvek bile ugrožene.

„Srbija je jedina zemlja u kojoj je cenzura postojala i pre pojave prvih novina. Stanje medijskih sloboda danas uporedivo je s najgorim periodima u istoriji ove države“, dodaje se u saopštenju.

Udruženje je upozorilo na nizak nivo medijske i kulturne pismenosti, zbog čega gradjani u većini ne prepoznaju društveni značaj kvalitetnih medijskih sadržaja.

„U pitanju su veoma duboki problemi, koji potvrdjuju da će borba za medijske slobode biti duga i teška, s neizvesnim ishodom. Medijske reforme čiji je osnovni cilj bio uvodjenje reda i zakona na medijsku scenu, za sada su postigle samo kontraefekat, dodatno su pojačale konfuziju, koja je odlično tle za jačanje političkih pritisaka na medijske slobode“, naveo je NDNV.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.