U trendu

Stav o EU oblikuju emocije, a ne činjenice

U oblikovanju stavova gradjana o EU presudnu ulogu imaju percepcija i emocije a manje činjenice i racionalno razmišljanje, ocenjeno je danas na skupu o tome kako gradjani Srbije vide EU.

Pomoćnica direktora Kancelarije za evropske integracije Ivana Djurić rekla je da podrška gradjana integracijama u EU raste kada se gradjani osete da pripadaju Uniji i navela da je najveća podrška bila kada je Srbiji odobrena vizna liberalizacija 2009. i kada je bila domaćin Evrovizije 2008.

„Građani odlučuju na osnovu emocija, ne baš toliko na osnovu činjenica“, rekla je ona na skupu organizovanom na štandu EU na Medjunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Urednik političke rubrike u listu Blic Nikola Tomić ocenio je da je percepcija uvek jača od činjenica a emocija od racija i dodao da treba više ići na na percepciju i emociju u načinu komuniciranja o EU.

On je ocenio da je najveća odgovornost i greška većine TV i štampanih medija to što odnos prema temama EU zasnivaju na državnoj politici i dodao da kratkotrajne krize u odnosima sa EU, poput one izazvane informacijama o nemačkom amandmanu na platformu o poglavlju 35, ostavljaju dubinske posledice na percepciju.

Tomić je rekao i da se precenjuje uloga medija u Srbiji u oblikovanju stava o EU i da političari ne treba u tome da se kriju iza medija, navodeći da su srpski zvaničnici generisali krizu u vezi sa nemačkim amandmanom.

Ivana Djurić je ocenila da je uloga medija da prenesu gradjanima teme a ne da ih indukuju, kao i da je posao zaposlenih u vladi koji se bave pitanjima EU i komunikacijom da promene taj fokus u vezi sa EU.

Ona je navela da prema najnovijem istraživanju javnog mnjenja o EU koje je Kancelarija za evropske integracije sprovela u junu, 49 odsto građana podržava članstvo u EU, 28 odsto je protiv toga, ostali nemaju odgovor ili su neopredeljeni.

Protivljenje članstvu uglavnom se zasniva na strahovima gradjana da će izgubiti socijalne beneficije i nacionalni identitet ulaskom u EU, rekla je Ivana Djurić i dodala da su mladi uglavnom ambivalentni prema integracijama u Uniju.

Ona je ocenila da oscilacije u stopi podrške gradjana EU ne čude zbog emotivnog pristupa tom pitanju i dodala da se može biti zadovoljniji ako podrška bude oko 50 odsto nego da to „utopistički“ podržava mnogo veći procenat gradjana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.