U trendu

Stefanović: Deo oružja nadjenog u Jajincima s ratišta u Hrvatskoj i BiH

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je večeras da je utvrdjeno poreklo jednog dela oružja otkrivenog u blizini porodične kuće premijera Aleksandra Vučića u Jajincima kod Beograda i da ručni raketni bacač – „zolja“ potiče s hrvatskog ratišta, a dve bombe s ratišta u BiH.

U blizini porodične kuće premijera Srbije Aleksandra Vučića u Jajincima kod Beograda u subotu je nadjeno oružje. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je tada kazao da su nadjeni jedan raketni bacač „zolja“, četiri ručne bombe, 100 komada municije kalibra 7,62 mm, četiri ili pet metaka za automatsko oružje i 15 metaka nepoznatog kalibra.

„Ručni raktenti bacač – ‘zolja’ bila je na jednom delu hrvatskog ratišta, a dve od četiri ručne bombe bile su na jednom delu ratišta u BiH, u bilizini Sarajeva“, rekao je Stefanović danas za TV Prva.

On je dodao da se preduzima veliki broj mera i radnji kako bi se utvrdilo ko je bio u posedu naoružanja i ko ga je doneo.

Stefanović je kazao da će večeras biti gotova DNK analiza i da će se posle završetka te analize znati „da li ima tragova i kakvih“, i da li su takvi da se mogu uporediti s nekim iz baze podataka Srbije.

„Mi ćemo putem medjunarodne pravne pomoći tražiti i od država za koje sumnjamo da bi potencijalni izvrišoci ili oni koji su bili rukovaoci tog naoružanja da su se nalazili u tim državama, pa ćemo videti gde ćemo stići“, rekao je on.

Stefanović je kazao da će od rezultata istrage biti objavljeno „samo ono što bude u interesu saznavanja javnosti“, da jedan deo informacija neće biti iznet u javnosti kako se ne bi naškodilo istrazi.

On je kazao i da nije pozvan da govori o smenjivanju u bezbednosnim službama i da nema uvid u njihov rad, jer je zadužen za MUP.

„Moramo prvo doći do činjenice kako je to naouružanje došlo, kada je postavljeno, jer postoje veoma ozbiljni ljudi koje ne treba potceniti, i ne treba sav teret prebaciti na ljude koji ozbiljno rade svoj posao. Naravno, tamo gde se utvrde propusti treba delovati brzo i efiksano“, rekao je Stefanović i dodao da treba smeniti one ljude koji nisu bili na nivou zadataka koji treba da obave.

Stefanović je kazao da treba utvrditi sve okolnosti i da nijedan pravac sagledavanja slučaja neće biti propušten.

Stefanović je ocenio da je ta situacija pitanje obaveštajne i kontraobaveštajne zaštite Srbije, na kojoj se mora raditi više, a ne da je samo pitanje Vučićevog ličnog obzbedjenja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar