U trendu

Stefanović: Intenzivna medjunarodna saradnja u borbi protiv terorizma

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas u Sarajevu da medjunarodna saradnja u borbi protiv terorizma mora biti intenzivna i da mora postojati aktivna razmena podataka sa najznačajnijim svetskim zemljama, kako bi se reagovalo i uvek bilo i korak ispred svakog mogućeg teroriste.

Nakon sastanka sa ministrom bezbednosti Bosne i Hercegovine Draganom Mektićem, Stefanović je ukazao da borba protiv ekstremizma i terorizma ne podrazumeva samo suprotstavljanje onima koji su uzeli oružje u ruke, već i onima koji su deo lanca finansiranja, podstrekivanja i radikalizacije.

„Borba protiv terorizma nije stvar jedne države, niti je nešto što možemo sami regionalno rešiti, već to moramo zajednički raditi sa stranim partnerima“, rekao je Stefanović.

Srpski ministar policije ukazao je da je neophodno postojanje baze podataka sa kojom bi se uporedile informacije koje se prikupljaju u Srbiji i BiH.

„Moramo imati podatke o ljudima koji prolaze preko naših teritorija, o stranim borcima, ali i o onima koji su terorističke akte počinili u nekoj drugoj zemlji“, rekao je Stefanović.

Govoreći o napretku Srbije na evropskom putu, Stefanović je ukazao da će Srbija u decembru otvoriti prva pregovaračka poglavlja i da je spremna  da podeli svoja iskustva sa Bosnom i Hercegovinom.

Ministri Stefanović i Mektić potpisali su Protokol o saradnji dva ministarstva u oblasti forenzičkih ispitivanja i veštačenja.

Mektić je naglasio da će potpisani Protokol doprineti jačanju forenzičkih kapaciteta, jer često od forenzičkih ispitivanja zavisi hoće li neko delo biti rasvetljeno i dokazano.

Mektić je ukazao da je saradnja policija Srbije i BiH veoma dobra, ali da ima određenih bezbednosnih pretnji i izazova u okviru kojih treba tražiti nove načine saradnje.

„Razgovarali smo o regionalnoj saradnji i bezbednosnim problemima na koje moramo zajednički da reagujemo. Moramo biti konkretniji i otvoreniji u saradnji“, zaključio je Mektić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar