U trendu

Stefanović: Skandalozna izjava Bakira Izetbegovića

Član Predsednistva Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović ocenio je danas da je skandalozna izjava predsedavajućeg Predsedništva BIH Bakira Izetbegovića u kojoj navodi da je isto kada on dodje u Novi Pazar, kao kada Aleksandar Vučić ode u Banja Luku ili Trebinje.

Stefanović je u stranačkom saopštenju naveo i da je „takvim tvrdnjama on (Izetbegović) na najbrutalniji način pogazio Ustav BIH i Ustav Republike Srbije“

„Istovremeno, Izetbegović pokušava da ukine pravo Republike Srpske, i to potpuno suprotno Ustavu BiH, i medjunarodnom sporazumu kakav je Dejtonski sporazum“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, Izetbegović je, zapravo, negirao da postoji entitet Republike Srpske u BiH, „koji ima svoja prava uskladjena, kako sa Ustavom BiH, tako i sa Dejtonskim sporazumom“.

„Ili je možda Izetbegović svojom izjavom želeo da nekim delovima Srbije da prava i status koji oni nemaju, ni po Ustavu, ni po medjunarodnim zakonima, čime je na najgrublji način prekršio Ustav Republike Srbije“, zapitao je Stefanović.

On je dodao i da je „posebno skandalozno što se ovo dešava na 26. godišnjicu pokušaja njegovog oca Alije Izetbegovića da svojim prisustvom osnivačkoj skupštini Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka faktički otpočne proces otcepljenja tog dela Srbije“.

Izetbegović je rekao prthodno danas da je trebalo da ranije poseti Novi Pazar i da svoj dolazak u taj grad ne smatra zaobilaženjem zvaničnog Beograda.

„U Beogradu sam bio nekoliko puta, a ovo je prvi put da dodjem u Novi Pazar, posle 26 godina. Ne vidim ništa sporno u ovoj poseti, jer smo svi svedoci da predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić često posećuju Banjaluku i Trebinje, pa mi to ne smatramo zaobilaženjem Sarajeva. Ovo je ista stvar“, kazao je Izetbegović.

Izetbegović koji je i predsednik SDA, posetu Novom Pazaru je počeo predsedavanjem na sastanku Koordinacije sestrinskih stranaka SDA iz Sandžaka, Kosova, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar