U trendu

Stefanović: Srbija posvećena unapređenju ljudskih prava

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je Srbija posvećena unapređenju ljudskih prava i ispunjavanju međunarodnih obaveza i pozvao institucije, nevladin sektor i pojedince da, ukoliko imaju bilo kakav dokaz narušavanja tih prava, odmah prijave nadležnim organima.

„U suprotnom tvrdnje o nehumanom i nezakonitom postupanju ostaju neutemeljene“, rekao je Stefanović i istakao da su u danu kada Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije izglasao rezoluciju o Srebrenici, u kojoj se, kako kaže, najstrašnije optužuje srpski narod, usledili brojni pritisci i kritke, bez argumenata sa svih strana.

Kako je istakao, paušalno i bez dokaza iznose se tvrdnje kako u Srbiji postoji niz problema u vezi sa ljudskim pravima, iako je Srbija kroz kontiunirani rad posvećena upravo unapređenju  ljudskih prava i ispunjavanju njenih međunarodnih obaveza.

On je u pisanoj izjavi medijima podsetio na brojne primere profesionalnog i humanog postupanja pripadnika policije, ali i građana Srbije, prema migrantima i tražiocima azila. „Zbog toga i biraju Srbiju kao zemlju kroz koju se bezbedno kreću sa svojim porodicama ka trećim zemljama“, rekao je Stefanović.

Vlada Srbije, kako je rekao ministar unutrašnjih poslova, sistemski i sveobuhvatno pristupa poštovanju i unapređenju ljudskih prava, pa i sankcionisanju svih onih koji na nelegalan način koriste nesreću izbeglica iz ratom zahvaćenih područja.

Evropske zemlje, dodao je Stefanović, Srbiju prihvataju kao ravnopravnog partnera u rešavanju problema  migratornih kretanja, pa su iznenađujuće optužbe  o nebezbednosti i torturi kojima su migranti, navodno, izloženi u našoj zemlji.

Stefanović je podsetio da su Vlada Srbije i premijer Aleksandar Vučić osnovali komisiju za istraživanje ubistava novinara, koja je napravila bitne pomake u do tada nerešenim slučajevima.

Posle 14 godina tapkanja u mestu, pred lice pravde izvedene su ubice Slavka Ćuruvije, rekao je on i istakao da je Vlada Srbija  bila i ostaje posvećena kažnjavanju ratnih zločinaca i spremna  je da se pokloni svim nevino stradalim žrtvama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.