U trendu

Stefanović: Žičana ograda ne rešava problem azilanata

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da se nada da će zajedničke patrole sa mađarskom graničnom policijom na srpsko-makedonskoj granici, kojima bi trebalo da se pridruže austrijske i nemačke kolege, biti dovoljan argument da Mađarska još jednom razmotri ideju postavljanja žičane barijere na granici sa Srbijom.

Uoči sutrašnje sednice vlada Srbije i Mađarske, Stefnović je rekao da Srbija želi da bude ozbiljan i odgovoran partner, ali da podizanje ograde neće rešiti problem velikog priliva emigranata, jer to nije problem Srbije, Mađarske ili bilo koje države pojedinačno, već problem Evrope.

Stefanović je dodao da će već danas u Budimpešti razgovarati sa mađarskim kolegom kako bi razmotrili šta je to što države još mogu da urade.

„Započeli smo zajedničke patrole sa mađarskom graničnom policijom na makednoskoj granici, pridružiće nam se austrijski i nemački graničari, da pokušamo da smanjimo ilegalne prelaske granice sa Makedonijom. Razgovarali smo i sa kolegama iz Bugarske i oni su pojačali delovanje na našoj granici“, rekao je Stefanović.

Upitan da li bi veći broj migranata u Srbiji mogao da dovede do humanitarne katastrofe, ministar je rekao da je važno da se osigura da ti ljudi imaju human tretman.

„UNHCR je naveo u izveštaju da se Srbija i njeni građani ponašaju prema azilantima humano, i na tome moramo da insistiramo“, rekao je Stefanović.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji u Srbiji, ministar je rekao da policija, sa bezbednosnim službama, radi na otkrivanju mogućih izvora terorističkih pretnji i da su preduzete sve mere da ne dođe do terorističkih napada .

„Srbija obraća pažnju ne samo zbog Kumanova i Zvornika već i zbog drugih pretnji ISIS-a. Mi smo odgovorna država i ne moženo da čekamo da se nešto dogodi pa da onda počnemo pripreme, već smo pripreme za svaku eventualnost poceli mnogo ranije“, rekao je Stefanović.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa Srebrenicom i izjavom člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da „Bošnjaci nisu odbili Vučicevu ruku pomirenja“, Stefanović je rekao da to ne može da nekomentariše, ocenjujući da se nekoliko puta menjao stav zvaničnika BiH prma Srbiji i Vučićevoj poseti Srebrenici „od toga da će mu bezbednost biti ugrožena do toga da nisu odbili ruku pomirenja“.

On je, povodom hapšenja Nasera Orića u Švajcarskoj, rekao da je srpska vlada radila po zakonu.

„Sud je doneo odluku da traži Nasera Orića, raspisana je Interpolova poternica za njim zbog konkretnih zločina.Ne za političko delo, već za učešće u izvršenju najtežih zločina nad srpskim civilima i ne vidim koja vlada ne bi tako postupila“, zaključio je Stefanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar