U trendu

Stojanović razočaran odnosom Prištine prema pravoslavnom groblju

Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović rekao je danas da je razočaran odnosom lokalne samouprave Prištine prema Hramu Hrista spasa, kao i zbog toga što se ne održava pravoslavno groblje u tom gradu.

„Mi, Srbi kojima je stalo i do srpskih grobalja i crkava, nećemo dozvoliti da situacija bude kao što je sada. Kao što smo se priključili akciji čišćenja nedovršenog srpskog pravoslavnog Hrama Hrista spasa, isto tako, zbog nepostojanja dobre volje opštine Priština da uradi svoj posao, mi ćemo uraditi ono što je potrebno, odnosno očistićemo pravoslavno groblje u Prištini da raseljeni za zadušnice mogu da pridju grobovima svojih srodnika“, rekao je za agenciju Beta Stojanović.

Predstavnici kosovskih Srba i ranijih godina su u dva navrata organizovali čišćenje tog groblja.

Oko dve trećine srpskog pravoslavnog groblja u Prištini danas je potpuno zapušteno i zaraslo u korov, samoniklo drveće i drugo rastinje, zbog čega je u veći deo groblja oko stare kapele gotovo nemoguće prići grobovima.

Na tom pravoslavnom groblju očišćen je samo manji deo oko ulaza i oko nove kapele, a očišćeno je i jevrejsko kao i deo rimokatoličkog groblja koja se nalaze u sklopu tog gradskog groblja u Prištini.

Doskorašnji prištinski paroh Darko Marinković ranije je rekao za Betu da je za čišćenje groblja preko opštine bila zadužena jedna gradska firma, a da je jednogodišnji ugovor za popravku porušenih nadgrobnih spomenika na tom groblju istekao i da od tada niko ne radi na popravci slomljenih nadgrobnih ploča.

Na tom groblju još nisu sanirana ni dva kratera koja su načinile bombe ispaljene na to groblje u vreme NATO bombardovanja 1999. godine.

Raseljeni prištinski Srbi najavili su da će, kao i svih godina do sada, i ove godine doći na gradsko pravoslavno groblje u Prištinu da za zadušnice 5. novembra zapale sveće na grobovima svoji srodnika.

Novi prištinski paroh Saša Mitrović, koji je danas obišao zapušteno gradsko pravoslavno groblje u Prištini, rekao je da bez blagoslova episkopa Eparije raško-prizrenske ne može da daje izjave za medije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.