U trendu

Štrajk prosvetara u četvrtak, 25. februara

Prosvetni radnici održaće u četvrtak, 25. februara, štrajk upozorenja, a toga dana neće biti održan prvi čas u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni, izjavio je danas predsednik Sindikata zaposlenih u prosveti (SRPS) Slobodan Brajković.

On je agenciji Beta rekao da će u štrajku učestvovati članovi sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja.

Brajković je kazao da taj sindikat zahteva poštovanje svih tačaka sporazuma koji su reprezentativni sindikati potpisali s vladom nakon prošlogodišnjeg štrajka u školama.

On je podsetio da je tim sporazumom bilo predvidjeno da od 1. januara ove godine budu uvedeni jedinstveni platni razredi u celom javnom sektoru.

Brajković je rekao da je jasno da od toga nema ništa, kao ni da neće biti povećanja plata u obrazovanju.

„Tražimo da se vrši korekcija koeficijenata“, kazao je Brajković.

Na sastanku četiri reprezentativna sindikata (USPRS, SRPS, SOS i GSPRS „Nezavisnost“) održanom 4. februara doneta je odluka o štrajku, a kao zahtevi se navode povećanje koeficijenata u aprilu i oktobru u iznosu od četiri odsto plata za navedene mesece, kao i isplata nagrade utvrdjene Sporazumom i Posebnim kolektivnim ugovorom u iznosu od 5.000 dinara.

Brajković je kazao da je predlog tog sindikata da ako zahtevi ne budu ispunjeni, budu oržavani protesti po gradovima Srbije, a na kraju i u Beogradu.

„Pozvaćemo i ostala tri sindikata da nam se pridruže“, kazao je Brajković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar