U trendu

Subvencije za zapošljavanje žena žrtava nasilja

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin najavio je danas da će od iduće godine Nacionalna služba za zapošljavanje predvideti subvencije za zapošljavanje samohranih majki, žrtava porodičnog nasilja i trgovine ljudima.

Vulin, koji je obišao beogradski Materinski centar pri Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine, rekao je da se zaposleni u tom Centru bore da se žene i deca koja su tu smeštena „osećaju bolje nego što su se osećale tamo što su zvale svojom kućom“.

„Naše društvo se bori za svaku majku, naše društvo se bori za svako dete… One ovde imaju sve što je potrebno za normalno životno funkcionisanje, ali uvek je pitanje šta posle, šta kad izadju iz našeg sistema, šta kad ostanu same“, rekao je ministar.

Vulin je rekao da žene koje su trpele bilo kakav vid nasilja zaslužuju da im se pruži šansa da se staraju o sebi, a da će poslodavci koji ih budu zapošljavali dobiti subvencije i „zdrave radnike“, koji mogu da obavljaju posao.

On je najavio da će proces dokazivanja da je žrtva trpela nasilje biti premešten na državne organe, kako žrtva ne bi morala sama da skuplja papire i još jednom preživljava traumu.

Direktor Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zoran Milačić rekao je da taj Centar pruža utočište za majke i decu koje su ostale bez podrške porodice, kako bi sprečili razdvajanje deteta od porodice.

„Želja nam je da ovim majkama koje su zlostavljane fizički i psihički pružimo edukaciju, da usvoje odredjene znanja za dalju brigu o detetu i da razvijemo emocionalni odnos prema detetu“, rekao je Milačić.

U tom centru može da bude smešteno 20 majki i 20 dece, rekao je Milačić i dodao da je trenutno smešteno osam majki i desetoro dece.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.